Više od 100 delfina uginulo u Amazonu kada je temperatura vode dostigla 39 stepeni Celzijusa

Više od stotinu delfina pronađeno je mrtvo u brazilskom dijelu rijeke Amazon zbog istorijske suše i rekordno visokih temperatura vode koje su na nekim mjestima premašile 39 stepeni celzijusa.
Svi mrtvi delfini pronađeni su u jezeru Tefe u proteklih sedam dana, navodi Institut Mamiraua, istraživačka ustanova koju finansira brazilsko Ministarstvo nauke. Institut je saopštio da je tako veliki broj smrtnih slučajeva neobičan i navodi da su uzrok vjerovatno rekordno visoke temperature jezera i istorijska suša u Amazonu.

Ova vijest će svakako povećati zabrinutost klimatskih naučnika zbog efekata koje ljudska aktivnost i ekstremne suše ostavljaju na čitav region, prenosi CNN.

„Još je rano da se utvrdi uzrok ovog ekstremnog događaja, ali prema riječima naših stručnjaka, on je svakako povezan sa sušnim periodom i visokim temperaturama u jezeru Tefe, u kojima neke tačke prelaze 39 stepeni Celzijusa“, navodi se u saopštenju koje prenosi CNN preko svoje podružnica CNN Brazil.

Rijeka Amazon, najveći vodeni put na svetu, trenutno je u sušnoj sezoni, a još neki od pripadnika rečne faune takođe vrlo teško podnose rekordno visoke temperature.

Istraživači i aktivisti pokušavaju da spasu preživele delfine prebacujući ih iz perifernih laguna i bara u glavni dio reke gdje je voda hladnija, izvestio je CNN Brazil, ali operacija nije laka zbog udaljenosti tog područja.

„Prenošenje riječnih delfina u druge reke nije toliko bezbedno jer je prije puštanja životinja u prirodno stanište važno provjeriti da li su među njima prisutni toksini ili virusi”, upozorava Andre Koeljo, istraživač sa Instituta Mamiraua, prenio je CNN Brazil.

Suša u Amazonu utiče i na ekonomiju. Nivoi vode ispod prosjeka prijavljeni su u 59 opština u državi Amazonas, što ometa i transport i ribolovne aktivnosti na reci. Vlasti očekuju još akutnije suše u narednih nekoliko sedmica, koje bi mogle dovesti do dalje smrti delfina, javio je CNN Brazil.

Ostavite komentar: