“Virus ne poznaje granice”: Dječji hirurg tvrdi da pandemija korone liči na probu biološkog rata

Situacija s pandemijom virusa korona liči na probu biološkog rata, izjavio je dječji hirurg, dr sci. med. Leonid Rošalj.

“Kada analiziram trenutnu situaciju, shvatam da je ovo proba biološkog rata. Ne kažem da je ovaj virus napravio čovjek, nema dovoljno osnova za ovakve tvrdnje, a i ja nisam virolog. Ali ovo je testiranje zdravstvenog sistema, uključujući i biološku zaštitu zemlje”, istakao je Rošalj u intervjuu za “Forbs”.

On ukazuje na to da virus ne poznaje granice i da je nemoguće predvidjeti širenje epidemije, jer se ljudi iz različitih zemalja drugačije ponašaju, uprkos svim ograničenjima.

Prema riječima Rošalja, u Rusiji su se u borbu protiv virusa korona uključili svi, uključujući i predsjednika i Vladu.

Ruski ljekar smatra da je niska stopa smrtnosti u zemlji povezana s pravovremenim uvođenjem ograničenja ulaska u zemlju i mjerama unutrašnje kontrole.

Rošalj poručuje da je neophodno nastaviti s nošenjem maski i rukavica, da ne treba slati prehlađenu i bolesnu djecu u vrtiće, da treba poštovati sanitarne mjere u preduzećima, zabraniti dolazak na posao radnicima koji se ne osjećaju dobro i sprovoditi testiranje na virus korona.

“Virus korona testira izdržljivost čovječanstva i to kako bismo podnijeli ozbiljnu biološku katastrofu”, zaključuje ljekar, prenosi Sputnjik.

Ostavite komentar: