Veselje se pretvorilo u strašnu tragediju: Ispaljena granata na svadbenu salu, poginulo pet žena

Pet žena je poginulo kada je eksplodirao projektil na svadbenoj zabavi u gradu Hodeida u Jemenu.

Vlada i pobunjenici Huti međusobno se optužuju za sinoćnji napad koji se dogodio nedaleko od aerodroma Hodeida, što je glavna linija sukoba između zaraćenih strana u građanskom ratu.

“Eksplozija se dogodila na ulazu u kompleks više svadbenih sala”, rekao je očevidac agenciji AFP. Napad je izveden na svadbi jednog pristalice pobunjenika.

Lokalni zvaničnici rekli su da je pet žena ubijeno, sedam drugih je povrijeđeno, uključujući djecu kada je artiljerijska granata pogodila svadbenu salu.

General Sadek Duid, predstavnik Vlade u zajedničkoj komisiji koja nadgleda mir, osudio je napad kao užasan zločin Hutija nad civilima.

Guverner Hodeide, koga su postavili Huti, Mohamed Ajače, rekao je da “agresivne sile nikad ne oklijevaju da okrive druge za svoje zločine”.

Napad se dogodio samo dva dana nakon što je najmanje 26 ljudi poginulo u eksplozijama koje su potresle aerodrom u južnom gradu Adenu kada su ministri izlazili iz aviona. Vladine snage potpomognute Rijadom, pokrenule su ofanzivu u junu 2018. godine da ponovo zauzmu Hodeidu, što je glavni ulaz za humanitarnu pomoć Jemenu, najsiromašnijoj zemlji arapskog svijeta.

Ostavite komentar: