Veliki protesti muslimana: Zapaljen “Makron” uz anti-francuske slogane

Protesti muslimana protiv Francuske i njenog predsjednika su počeli nakon što je terorista (18) odsjekao glavu pariskom profesoru, koji je prikazivao karikature proroka Muhameda, dodao je AP.

Makron je taj čin nazvao “islamskim terorizmom”.

Predsjednik Francuske je kasnije rekao da “razumije šok muslimana koje je uvrijedilo prikazivanje karikatura sa likom proroka Muhameda”, ali i da će se boriti za slobodu izražavanja u njegovoj zemlji.

“Laž je da sam podržao karikature proroka Muhameda, moje riječi su izvađene iz konteksta”, rekao je Makron u intervjuu za Al Džaziru.

Bez obzira na njegove riječi, na stotine pristalica glavne islamističke partije u Pakistanu, Džasmat e Islami, su i dalje bili protiv Makrona, pa su ga danas vrijeđali i pozivali na bojkot francuskih proizvoda, javlja AP.

Prije njih, šiitski studenti su marširali tri kilometara u Karačiju, zavjetovavši se da će, ako treba, “da daju svoje živote za islam i proroka Muhameda”, dodaje AP.

Nije Karači jedini grad u kojem su danas protestovali, u još nekim pakistanskim mjestima su ljudi izlazili na ulice i uzvikivali slogane protiv Makrona i Francuske.

Istog dana, u glavnom gradu Libana, Bejrutu, demonstranti su danas marširali do francuske ambasade, takođe iskazujući nezadovoljstvo.

Ostavite komentar: