Velika akcija protiv krijumčarenja: Policija uhapsila više stotina migranata

Policija Tunisa uz podršku aviona i antiterorističkih jedinica uhapsila je više stotina migranata i zaplijenila brodove u velikoj akciji protiv krijumčara u priobalnom regionu Sfaks, ključnoj tački odlaska za migrante put Evrope.

Operaciju je naredio predsjednik Kais Sajed.

Obalska straža Tunisa pretresla je kuće u kojima je boravilo više stotina migranata, presrela autobuse sa migrantima i zaplijenila brodove koje su krijumčari koristili, rekli su očevici i zvaničnici.

Nekoliko krijumčara ljudima je privedeno tokom operacije koja je uključivala avione, policijske pse, vojne kamione i stotine policajaca u gradovima DŽebinijana, Kerkenah, Msatrija i Sfaks.

Predsjednik je naredio ovu operaciju kako bi se suprotstavio neprihvatljivom talasu migranata, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Tunis je pod velikim pritiskom Italije i EU, koja je obećala pomoć od milijardu evra ekonomiji Tunisa u zamjenu za suzbijanje protoka migranata.

U proteklih nekoliko dana oko 7.000 ljudi pristiglo je iz područja sjeverne Afrike na ostrvo Lampeduza na jugu Italije, nakon čega je uslijedio apel gradonačelnika za pomoć.

Ostavite komentar: