Velika akcija! Policija “razbila” narko-bandu koja je krijumčarila analgetike u Ameriku

Italijanska policija saopštila je danas da je razbila sicilijansku narko-bandu koja je ilegalno prebacivala u SAD velike količine opiodnog analgetika oksikodona, koji je prepisao ljekar, i uhapsila pet ljudi.

Još tri osobe su u kućnom pritvoru, a policija je jednom ljekaru zabranila da radi nakon istrage u gradovima Sirakuza i Katanija.

Policija je ukupno identifikovala 29 osumnjičenih u ovom slučaju, uključujući pet ljekara.

“Osumnjičeni su organizovali međunarodnu trgovinu narkotičkim supstanvcama kao što je oksikodon, koji je ilegalno pribavljan u Italiji, a prodavan je u SAD”, saopštila je policija, prenio je AFP. Optužbe uključuju kriminalno udruživanje povezano sa međunarodnom trgovinom drogom, prevaru protiv državne zdravstvene službe, primanje ukradene robe i falsifikovanje, navodi policija.

Ljekari uključeni u prevaru propisivali su oksikodon – glavni sastojak lijekova za jake bolove, poput “Oksikontin” – na ime umrlih ili onih kojima nije bio potreban, saopštila je policija i dodala da je taj lijek onda nabavljan iz apoteka besplatno.

Italijanski mediji javljaju da je napisano skoro 3.000 lažnih recepata.

“Ova grupa prevarila je sistem zahvaljujući pomoći profesionalaca, koji su se čak dobrovoljno javili da izdaju lažne recepte”, saopštila je policija. Lijekovi su onda prebacivani u SAD sakriveni u određeni tovar, a u papirima su navedeni lažni pošljalac i primalac.

Lijekovi su istovarivani u luke na istoku SAD, uključujući Nju Džerzi, Zapadnu Virdžiniju i Floridu. Policija je zaplijenila 115.000 evra od jednog ljekara, kome je na godinu dana zabranjeno da radi. Od početka dvijehiljaditih u SAD je umrlo više od 400.000 ljudi zbog prekomjerne doze lijekova kao što je oksikodon.

Ostavite komentar: