Važi od 1953. godine: “Pravilo Pineberga” određuje novog njemačkog kancelara

Stranka čiji direktni kandidat pobijedi u okrugu Pineberg, sjeverno od Hamburga, postavlja i kancelara Njemačke, “pravilo” je koje važi od parlamentarnih izbora 1953. godine, a moglo bi da se pokaže i na predstojećim izborima, na kojima se odlučuje da li će Socijaldemokratska partija (SPD) i Olaf Šolc, kako pokazuju istraživanja, ili CDU/CSU i Armin Lašet predvoditi novu vladu.

Ralf Štegner, koji se ispred SPD-a direktno bori u tom okrugu, očekuje da se “pravilo Pineberga” potvrdi i ovog puta. Njegovu pobjedu želi, ispred CDU, da spriječi Mihael fon Aberkorn, koji je 2017. u Pinebergu osvojio 39,7 odsto glasova.

“Borim se za direktnu pobjedu i time za vladu Njemačke koju predvodi CDU”, poručuje on podsjećajući na praksu da stranka koja pobijedi u Pinebergu postavlja kancelara, bez obzira na to da li je prva ili druga na saveznom nivou.

Tako je bilo, na primjer, 1976. kada je Helmut Kol iz CDU odnio pobjedu na izborima, ali Helmut Šmit iz SPD ostao je kancelar.

Naime, tada je u Pinebergu Rajnhard Uberhorst iz SPD odnio pobjedu.

Još ranije, 1953. godine u Pinebergu je pobjedu odnio kandidat CDU Vilhelm Golhagen, i tada je kancelar postao šef unionista Konrad Adenaur.

Isto tako 1965. je Rolf Bremer iz CDU pobijedio u Pinebergu, a CDU je postavila kancelara Ludviga Erharda.

Četiri godine kasnije Hans Ulrih Brand iz SPD pobijedio je u Pinebergu i na tim izborima kancelar postaje Vili Brant.

Inače, prema aktuelnim istraživanjima Instituta “Insa”, kandidat SPD Štegner vodi u okrugu Pineberg sa više od tri odsto prednosti.

U nedjelju, na parlamentarnim izborima, pokazaće se da li su ankete pogodile, a i da li je “pravilo Pineberga” primjer koji potvrđuje pravilo i predvidi ko će da vodi Njemačku.

Ostavite komentar: