Vašington obećava da više neće rušiti režime u inostranstvu

Vašington više neće rušiti režime i nametati demokratiju silom, pošto to ne donosi rezultate, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

U televizijskom obraćanju Amerikancima, Blinken je naglasio da sadašnje američko rukovodstvo neće prestati da podržava demokratiju.

„Nećemo je nametati kroz skupe vojne operacije niti silom obarati autoritarne režime. Probali smo u prošlosti takvu taktiku i, koliko god da smo imali dobre namjere, to nije dalo rezultate“, rekao je državni sekretar.

Po njegovim riječima, Vašington će „to činiti drugačije“ – sopstvenim primjerom i podsticanjem na reforme i demokratiju, prenosi Sputnik.

Ranije je američki predsjednik Džo Bajden, na Minhenskoj konferenciji o bezbjednosti, izjavio da se Amerika vraća na međunarodnu arenu. Najvažnija tačka njegove spoljne politike će biti saradnja sa EU. Po njegovim riječima SAD i njihovi partneri treba da štite demokratiju i pokažu da ona nije relikt prošlosti.

Rusija o odluci Vašingtona: Konačno ispravno rješenje

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova prokomentarisala je izjavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena koji je rekao da Vašigton više neće silom uvoditi demokratiju u svijetu, ocijenivši to kao „ispravnu odluku“.

„Izvrsna teza…Sjedinjene Američke Države su konačno donijele ispravnu odluku. Želim da istaknem da demokratiju ne treba nametati silom. Drugim suverenim zemljama ne treba nametati bilo šta bez njihove volje, zvanične saglasnosti, bez poštovanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti tih država, ne samo silom nego ni pomoću nekih drugih resursa. Jednostavno treba pročitati ustav UN i voditi se njime. U principu, to je mala brošura, savladaće je Stejt department“, rekla je Zaharova, navodi Sputnik.

Prethodno je američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio da Vašington više neće rušiti režime i nametati demokratiju silom, pošto to ne donosi rezultate. Po njegovim riječima, Vašington će „to činiti drugačije“ – sopstvenim primjerom i podsticanjem na reforme i demokratiju.

Ranije je američki predsjednik Džo Bajden izjavio da se Amerika vraća na međunarodnu arenu. Najvažnija tačka njegove spoljne politike će biti saradnja sa EU. Po njegovim riječima SAD i njihovi partneri treba da štite demokratiju i pokažu da ona nije relikt prošlosti.

 

 

 

 

Ostavite komentar: