Valas potvrdio da su talibani preuzeli kontrolu: NATO se neće vratiti u Avganistan

Ministar odbrane Velike Britanije Ben Valas izjavio je kako prihvata da je Avganistan pod kontrolom talibana te da se NATO i britanske snage neće vratiti u tu zemlju, javlja Anadolija.

Govorio je o trenutnoj situaciji u Avganistanu i evakuaciji britanskih građana i Avganistanaca koji rade za Britance iz glavnog grada Kabula.

Na pitanje jesu li talibani dobili rat, Valas je odgovorio:

“Ne znam za pobjedu, pretpostavljam, prihvatam da je zemlja pod kontrolom talibana. Ne morate biti politolog da biste shvatili gdje smo.”

Govoreći o povratku NATO i britanskih snaga u Avganistan Valas je rekao da se ne planiraju vratiti.

“Sjedinjene Američke Države su jasno dale do znanja da ne namjeravaju ostati, a to nam ostavlja težak izbor”, kazao je britanski ministar.

Potvrdio je da je evakuisano osoblje britanske ambasade u Kabulu.

Navodeći da je 300 osoba s britanskim pasošima juče napustilo Avganistan, Valas je napomenuo da Vlada ima za cilj evakuisati još 1.500 ljudi u 24 do 36 sati ili malo duže. Naglasio je da će Vlada učiniti sve da te ljude evakuiše iz Avganistana do 31. augusta.

Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije savjetovalo je više od 4.000 britanskih građana za koje se smatra da su u Avganistanu da napuste tu zemlju.

Ostavite komentar: