Vakcina „Sputnik V“ dobila dozvolu za čuvanje na temperaturama iznad nule

Ministarstvo zdravlja Rusije odobrilo je promjene uslova skladištenja vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), tako da vakcina sada može da se prevozi i čuva na temperaturama od plus 2 do plus 8 stepeni, saopštio je ruski ministar zdravlja Mihail Muraško.

„Ministarstvo zdravlja Rusije odobrilo je promjene u sertifikatu o registraciji vakcine ‘Sputnjik Ve’. Proizvođač je uspio da obezbijedi stabilnost vakcine u uslovima prevoza i skladištenja tečnog oblika na temperaturi od plus 2 do plus 8 stepeni, što je potvrdila ekspertiza. Ovaj hladni režim je standardan za čuvanje imunobioloških preparata“, objasnio je Muraško.

Ministar je precizirao da se sada na tržište mogu isporučivati vakcine sa režimima skladištenja od plus 2 do plus 8 stepeni i minus 18 stepeni Celzijusa.

„Početak distribucije vakcine ‘Sputnjik Ve’ sa novim uslovima skladištenja na jednoj od proizvodnih platformi omogućiće nam da proširimo pokrivenost i povećamo dostupnost masovne vakcinacije protiv nove infekcije virusa korona za stanovništvo“, zaključio je Muraško.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svijetu, prenosi “Sputnik“.

 

 

Ostavite komentar: