Uzrok smrti se još utvrđuje: Žena umrla tri dana nakon vakcinacije

Japansko ministarstvo zdravstva objavilo je da je žena u šezdesetim godinama umrla nakon što je primila Pfizerovu vakcinu protiv korona virusa, a još nije utvrđen uzrok njezine smrti.

Šezdesetogodišnjakinja je umrla od krvarenja u mozgu tri dana nakon što je primila vakcinu, objavilo je ministarstvo, dodavši da je moguće da ta dva događaja nisu povezana.

Vakcinisana je u petak i sumnja se da je pretrpjela krvarenje u mozgu tri dana kasnije. To je prvi prijavljeni smrtni slučaj nakon vakcinisanja u Japanu.

“Krvarenje u mozgu za koje se sumnja da je uzrok nije tako rijetka pojava među ljudima u dobi od 40-ih do 60-ih godina. Ovaj put, na osnovi primjera iz inostranstva, čini se da nema poveznice između krvarenja u mozgu i vakcina protiv korona virusa. Možda je slučajnost, potrebno je prikupiti više informacija kako bi radne grupe procijenile situaciju”, navelo je ministarstvo mišljenje Tomohira Moria, ljekara koji savjetuje vladu.

Pfizerovi zvaničnici u Japanu nisu bili dostupni za komentar. Pfizer je u novembru rekao da je njegovu vakcinu djelotvorno u svim dobnim i etničkim grupama te da nema velikih nuspojava, što je bio znak da imunizacija može biti provedena širom svijeta.

Zdravstvene vlasti u svijetu pohvalile su brz razvoj sigurne i djelotvorne vakcine, ali su upozorile ljude s hroničnim zdravstvenim teškoćama da se prvo savjetuju s ljekarom.

Japan je kao posljednja članica Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta počeo program vakcinisanja 17. februara. Dosad je primio tri pošiljke cjepiva Pfizera i BioNTecha. Japan je službeno odobrio Pfizerovu vakcinu prošli mjesec, što je prvo takvo odobrenje u zemlji dok pojačava napore na suzbijanju zaraze uoči ljetnih Olimpijskih igara, prenosi Hina.

 

Ostavite komentar: