Uznemirujuće: Objavljen snimak policijskog ubistva Afroamerikanca

Nasilni protesti zbog novog policijskog ubistva Afroamerikanca u SAD traju već tri noći zaredom, a smirivanju bijesa lokalne zajednice nisu pomogle ni ostavke šefa policije i policajke koja je upucala 20-godišnjeg Dantea Rajta nakon što ga je s kolegama zaustavila zbog navodnog saobraćajnog prekršaja.

Ovog puta je poprište ubistva i nereda koji su uslijedili Bruklin Centru, gradić u američkoj saveznoj državi Minesoti. Tačnije, radi se o predgrađu Mineapolisa, grada u kojem je policajac u maju prošle godine ubio Afroamerikanca Džordža Flojda, nakon čega su dširom SAD uslijedili često nasilni protesti pokreta “Black Lives Matter” protiv policijske brutalnosti i rasizma.
Rajt je nasmrt ustrijeljen u nedjelju nakon što se opirao hapšenju i pokušao pobjeći od policajaca natrag u svoj automobil.
A prema policijskom izvještaju i snimci koju su objavili, čini se da je ovo ubistvo bilo – nesretni slučaj. Naime, policajka je, tvrde iz policije Bruklin Centar greškom izvukla iz opasača pištolj umjesto elektrošokera.Policija je prikazan snimak tjelesne kamere policajke Kim Poter na kojoj se vidi borba između Vrajta i nje te njenih dvoje kolega. Vrajt se, kad se istrgnuo iz ruku policajaca koji su mu pokušavali staviti lisice, vratio u automobil, a na snimci se čuje kako policajka izvlači pištolj vičući: “Šoker!”

Ostavite komentar: