Uzgojili kanabis vrijedan tri miliona evra: U Austriji “pali” državljani Srbije i BiH

02.01.2024. | 21:53

Austrijska policija zadala je težak udarac pripadnicima organizovanog kriminala u Austriji nakon što je razbila kriminalnu grupu, koju su činili državljani Bosne i Hercegovine i Srbije, a koji su na dva odvojena mjesta uzgajali kanabis, čija ulična vrijednost dostiže milione evra.

Istražioci iz Državne kriminalističke policije Donje Austrije su pronašli dvije plantaže za uzgoj kanabisa u Genserndorfu i Badenu, te identifikovali 12 osoba koje se sumnjiče da su organizovale uzgoj i preprodaju.

U prvi mah je uhapšeno njih sedam, šest u Korneuburgu, te još jedan na drugoj lokaciji. Oni se terete da su proizveli i distribuisali oko 300 kilograma osušenog kanabisa, čija je ulična vrijednost oko tri miliona evra.

Prema policijskom saopštenju, ova kriminalna grupa je iznajmila čak dvije zgrade u oblasti Genserndorfa te jedno imanje u Kotingbrunu, te su tu uzgajali kanabis još od 2018. godine. Sedmorica uhapšenih su dobi između 28 i 48 godina, a istraga traje protiv još petorice njihovih saučesnika. Kako prenose mediji, oni su u Zimeringu, 11. bečkom okrugu imali stan gdje su krili drogu.

Prilikom upada u tzv. plantaže, koje su se nalazile unutar iznajmljenih objekata, policija je na licu mjesta pronašla 1.415 stabiljka kanabisa, oko 30 kilograma osušenog kanabisa, te oko 15.000 evra u gotovini.

“Kanabis je vrlo profitabilan u Austriji, kilogram doseže i po nekoliko hiljada evra”, kažu iz policije.

Inače, samu akciju austrijske policije pohvalio je i Gerhard Kerner, ministar unutrašnjih poslova Austrije, koji je rekao da je ovo veliki udarac za organizovani kriminal.