Usvojena rezolucija UN u kojoj se poziva Rusija da povuče vojsku sa Krima

Generalna skupština UN usvojila je rezoluciju u kojoj se traži od Rusije da što prije prekine “privremenu okupaciju” Krima, ukrajinskog poluostrva koje je pripojila 2014. godine.

Rezolucija, koja se odnosi se na militarizaciju Krima, Sevastopolja i dijelova Crnog i Azovskog mora, usvojena je u ponedjeljak uveče sa 63 zemalja koje su glasale za, 17 protiv, dok su 62 zemlje bile uzdržane.

Tekst nije obavezujući, ali ima političku težinu. Predložilo ga je 40 zemalja, među kojima su evropske (Velika Britanija, Francuska, Njemačka, baltičke zemlje i druge), SAD, Australija, Kanada i Turska.

U rezoluciji se “poziva Rusija kao okupirajuća sila da odmah, potpuno i bezuslovno povuče svoje vojne snage sa Krima i bez odugovlačenja prekine svoju privremenu okupaciju ukrajinske teritorije”.

Moskva se poziva da odmah prekine sa “daljom destabilizacijom Krima prebacivanjem razvijenih sistema oružja, aviona i raketa sa nuklearnim kapacitetom, oružja, municije i vojnog osoblja ka teritoriji Ukrajine”, prenosi agencija Beta.

U sukobu između proruskih boraca i ukrajinskih trupa poginulo je više od 13.000 ljudi od 2014. godine, kada je Rusija pripojila Krim i kada su se proruske snage na istoku Ukrajine pobunile protiv Kijeva.

U Savjetu bezbjednosti UN vladaju jake tenzije između Rusije i Zapada oko tog sukoba.

 

 

Ostavite komentar: