Ustavni sud Austrije: Policijski čas bio neustavan

Policijski čas u Austriji, uveden zbog korona virusa, nije bio ustavno utemeljen, presudio je danas austrijski Ustavni sud u Beču, što je podstaklo kritike da je Vlada ignorisala zakone, donoseći mjere u vrijeme pandemije.

Najviši sud donio je presudu na osnovu žalbi građana protiv Ministarstva zdravstva, koje je zabranjivalo ljudima da borave na javnim prostorima, osim ako nisu sami ili sa članovima svog domaćinstva.

Sudije Ustavnog suda zaključile su da je ministar zdravstva Rudolf Anšober prekoračio svoja zakonska ovlašćenja koja su m omogućavala da donosi naredbe po zakonu koji je dozvoljavao uvođenje zabrana samo za posebna područja, ali ne i da uvede generalni policijski čas.

Opozicione stranke su nakon presude Utsvanog suda zatrražile da vlada u Beču vrati novac onima koji su kažnjeni zbog kršenja policijskog časa.

Kancelar Sebastijan Kurc je prethodno je odbacio kritike protiv mjera koje su donošene zbog suzbijanja širenja zaraze kao “dozvoljeno cjepidlačenje”, objavila je agencija DPA.

Ministarka za ustavna pitanja, Karolin Edštadler, izjavila je kak vlada tek treba da razmotri i ocijeni presudu, ali nije rekla hoće li kažnjenim građanima biti vraćen novac.

 

Izvor.(Fonet)

 

 

Ostavite komentar: