Ursula fon der Lajen: Odmah početi sa radom na sistemu sertifikata vakcinacije

Vlade EU moraju odmah započeti tehnički rad kako bi osigurale da se sistem sertifikata vakcinacije protiv kovida uvede u blok na vrijeme za ljeto, izjavila je danas predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Cilj Komisije je da 17. marta predstavi svoje planove za “digitalnu zelenu propusnicu” i da sarađuje sa međunarodnim organizacijama kako bi se osiguralo da taj sistem funkcioniše i van granica EU.

Sistem koji će putnicima dati “kovid ili vakcina pasoš” sa nestrpljenjem očekuju avio-kompanije i turistički sektor teško pogođen pandemijom i koje žele da nadoknade štetu u špici ljetne sezone.

Takvi pasoši, na kojima insistiraju države koje žive od turizma kao što su Grčka i Španija, pružio bi dokaz da je osoba vakcinisana, rezultate testiranja za one koji još nisu vakcinisani i informacije o oporavku za ljude koji su preboljeli kovida.

“Temelj takvog zajedničkog pristupa je povjerenje”, napisala Fon der Lajenova u pismu vladama EU, dodajući da države članice moraju odmah započeti rad kako bi osigurale da sistemi budu gotovi na vrijeme, prenosi Srna.

Ona je dodala da sistem, pored pravnog okvira, zahtijeva i zajedničku tehničku infrastrukturu kako bi se osiguralo da vlasti u jednoj državi članici mogu biti sigurne da su potvrde koje je izdala druga država pouzdane.

U pismu se navodi da Komisija sarađuje sa državama članicama na digitalnoj infrastrukturi kako bi se omogućila potvrda autentičnosti sertifikata, a ovaj posao mogao bi biti završen u roku od tri mjeseca.

“Sistem EU može da funkcioniše samo ako su nacionalni sistemi uspostavljeni na vrijeme”, dodala je ona.

Švedska je danas saopštila da je njen cilj da ovaj sistem pokrene do ljeta i da će on biti dostupan na pametnim telefonima, digitalnim novčanicima, kao i na papiru. On će se zasnivati na elektronskoj identifikaciji, sistemu koji većina Šveđana već ima, i koristiće ključ za šifrovanje kako bi se sertifikati mogli verifikovati na graničnim prelazima.

 

 

Ostavite komentar: