Uoči svog 79. rođendana: Džo Bajden na prvom ljekarskom pregledu kao lider Amerike

19.11.2021. | 14:16

Američki predsjednik Džozef Bajden biće danas podvrgnut svom prvom godišnjem ljekarskom pregledu kao lider države, uoči svog 79. rođendana.

“Predsjednik će otputovati u medicinski centar ‘Volter Rid’ na svoj rutinski godišnji pregled”, saopštila je portparol Bijele kuće Džen Psaki.

Psakijeva je rekla da će više detalja biti saopšteno nakon što Bajden stigne u nacionalni vojni medicinski centar, nedaleko od glavnog grada SAD.

Svi detalji o Bajdenovom zdravlju sigurno će se pažljivo pratiti, s obzirom na spekulacije o tome da li će ostati pri svojoj namjeri da se kandiduje za drugi mandat 2024. godine.

Najstariji američki predsednik u istoriji, Bajden je pred izbore prije godinu dana obećao da će biti “potpuno transparentan” sa biračima u vezi sa svim aspektima svog zdravlja.

Bijela kuća je, takođe, ranije ove godine saopštila da će rezultati Bajdenove eventualne kontrole biti objavljeni.

U pismu koje je objavio njegov štab za predizbornu kampanju u decembru 2019. godine, Bajdenov ljekar ga je opisao kao “zdravog, snažnog, 77-godišnjeg muškarca, koji je sposoban da uspješno obavlja predsjedničke dužnosti”.

Bajden ne puši i ne pije, a prije izbora je radio najmanje pet dana u nedelji, navodi se u pismu.

Predsjednik SAD rano je vakcinisan protiv kovida 19, a u septembru je primio buster dozu, podsjeća AFP.