UN o curenju gasa: Nemamo načina da provjerimo tvrdnje da su gasovodi sabotirani

UN nemaju načina da provjere tvrdnje da su gasovodi Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 bili predmet sabotaže i nadaju se da će curenje gasa biti zaustavljeno, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare Stefan Dižarik, portparol generalnog sekretara UN.

“Vidjeli smo napise u štampi, ali mi nemamo načina da provjerimo te tvrdnje, a ni mandat za sprovođenje istrage. Nadamo se da će biti zaustavljeno curenje gasa kako bi se obezbijedio veći protok”, rekao je Dižarik, prenosi TASS.

Danska premijerka Mete Frederiksen izjavila je danas da ne isključuje mogućnost da su oštećenja na gasovodima sistema Sjeverni tok posljedica sabotaže.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov takođe nije isključio mogućnost da su oštećenja na gasovodima Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 nastala nakon sabotaže.

Kako prenosi agencija Rojters, Peskov je rekao da je Kremlj veoma zabrinut zbog ove situacije i da zahtijeva hitnu istragu.

Prema njegovim riječima to je “pitanje energetske bezbijednosti cijelog kontinenta”.

Njemački bezbjednosni zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman zbog toga što se još istražuje kako je došlo do oštećenja na gasovodima Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2, potvrdio je da Njemačka sumnja na sabotažu.

“Dokazi ukazuju na nasilni čin, a ne na tehnički problem”, rekao je on, prenio je ranije portal Blumberg.

Kompanija Nord Strim AG saopštila je ranije danas da su tri priobalne linije gasovodnog sistema Sjeverni tok pretrpjele oštećenja “bez presedana” u samo jednom danu.

Ostavite komentar: