Ulazak u NATO: Helsinki mora da ukine embargo na naoružanje Ankari

Finska i Švedska podnijele su zahtjev da se pridruže Alijansi, ali je Turska odbila da podrži njihove aplikacije dok ne ispune određene uslove, uključujući zaumzimanje oštrijeg stava prema kurdskim militantima i uklanjanje zabrane za prodaju oružja.

Švedska je u septembru ukinula embargo, koje su dvije zemlje uvele 2019. godine kao odgovor na napad Ankare na sirijsku Jedinicu narodne odbrane /JPG/. Finska nije ukinula zabranu.

“Veoma je važno što finski ministar odbrane Anti Kajkonen 8. decembra dolazi u Tursku, jer Helsinki još nije ukinuo embargo protiv nas. Od njih očekujemo slično saopštenje”, naglasio je Čavušoglu.

Ankara je optužila nordijske zemlje, posebno Švedsku, da štite ljude koje Turska smatra teroristima, uključujući pripadnike Radničke partije Kurdistana /PKK/ i grupacije koje tereti za organizovanje neuspjelog vojnog puča 2016. godine.

Švedska je krajem prošle sedmice deportovala turskog državljanina Mahmuta Tata, koji je 2015. godine zatražio azil u Švedskoj nakon što je u Turskoj osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od šest godina i deset mjeseci zbog navodne povezanosti sa Radničkom partijom Kurdistana.

Ankara je taj potez nazvala “dobrim početkom” i upozorila je da potrebno još toga da se učini.

Čavušoglu je napomenuo da isporučeni nije onaj kojeg je Ankara tražila od Stokholma i da je potrebno deportovati ljude sa liste koja im je poslata i da se njihova sredstva zamrznu.

Ostavite komentar: