Ukrajinci granatirali manastir: Poginuo sveštenik, monahinja teško ranjena

Jedan sveštenik je poginuo, a monahinja je teško ranjena u napadu ukrajinskih snaga na Sveto-uspenjski Nikolo-vasiljevski manastir u Nikoljskom u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

Poginuo je jeromonah Vonifatij i shimonahinja Sava u jučerašnjem napadu oko 18.00 časova, kada je manastir pogođen raketom, objavljeno je iz ovog manastira na društvenoj mreži “VKontakt”.

Vojni ekspert i pukovnik Luganske Narodne Republike Vitalij Kiseljov rekao je da su ruske snage praktično okružile Artjomovsk (Bahmut), što će nakon oslobađanja Soledara omogućiti razbijanje ukrajinskih snaga u ovom delu fronta na dva dijela, prenosi “Sputnjik”.

On je naveo da ukrajinske snage svakodnevno vrše pet do sedam neuspješnih pokušaja da u malim grupama napadnu položaje ruskih snaga kod Kremene i tu trpe velike gubitke.

Prema njegovim rečima, postoje mala napredovanja ruskih snaga ka selu Terni u DNR.

Policija je u Hersonskoj oblasti pronašla jamu obloženu granama nekoliko kilometara od naselja Nova Majačka, u kojoj se čuvalo više od 250 granata minobacačke municije i više od 200 granata velikog kalibra, kao i artiljerijski barut i upaljači.

“Preliminarno je utvrđeno da je skrovište opremljeno u blizini borbenog područja verovatno bilo namenjeno za diverzije”, navodi se u policijskom saopštenju.

Vršilac dužnosti gubernatora regiona Vladimir Saljdo napomenuo je da se redovno bilježe slučajevi prelaska ukrajinskih vojnika na stranu Rusije u hersonskom pravcu linije fronta.

“Ovo se dešava redovno, iako nije masovne prirode. Mi, po pravilu, ne žurimo da objavljujemo informacije o prelasku ukrajinskih vojnika na našu stranu, jer oni imaju porodice koje bi režim u Kijevu mogao da podvrgne represiji”, objasnio je Saljdo.

Komesar za očuvanje službenog jezika u Ukrajini Taras Kremenj izjavio je da su u Kijevu su za to da se zabrani komunikacija na ruskom na svim ukrajinskim fakultetima.

Prošle sedmice takva zabrana je već uvedena na Kijevsko-mogiljanskoj akademiji (nacionalni univerzitet).

Kremenj je podržao tu odluku, dodajući da na svakom univerzitetu mora da se uradi isto sa ciljem vaspitavanja istinski patriotskih građana Ukrajine.

Ostavite komentar: