Ujela spasioca za grudi i ruku: Zatvorena plaža u Njujorku zbog napada ajkule

Zvaničnici okruga Safolk zatvorili su plažu na Long Ajlendu za kupanje nakon, kako su naveli, napada ajkule bez presedana u kojem je povrijeđen spasilac.

Spasilac je simulirao davljenika tokom vježbe kada ga je ajkula ujela za grudi i ruku, rekao je izvršni direktor okruga Safolk Stiv Belone na konferenciji za novinare.

Povrede su sanirane, a spasilac je bio u “veoma dobrom stanju”, rekao je Belone, prenosi RTS.

– Ako ćete imati susret sa ajkulom, ovo je vjerovatno najbolji scenario koji možete da imate. Nikada se nije desio ovakav incident. Nadamo se da više nikada i neće – kazao je Belone.

Ističe da je nakon napada primjećena još jedna ajkula, iako nije jasno da li se radi o istoj ajkuli.

Plaža je bila zatvorena za kupanje ostatak dana, ali se očekuje da će ponovo biti otvorena ponedjeljak, a zvaničnici nadgledaju vodu u potrazi za ajkulama.

Džastin Anderson, supervizorka spasilaca izjavila je da su se u prošlosti ajkule veoma rijetko viđale, ali prošlog ljeta je hranjenje ajkula bilo alarmantno blizu kupača, što je zahtjevalo privremeno zatvaranje kupališta duž obale okeana na Long Ajlenda.

Izvršni direktor okruga Nasau, Brus Blejkman, održao je u petak konferenciju za novinare na obližnjoj plaži Nikerson kako bi najavio da će okružna policija ovog ljeta pojačati patrole, kako čamcima tako i helikopterima, kako bi svakog sata preletjela obalu.

Dronovi, skuteri za vodu, daske za veslanje

Brojna druga odeljenja širom Long Ajlenda su počela da usvajaju nove strategije praćenja ajkula i proširila alate za spasavanje na dronove, skutere za vodu i daske za veslanje, kao i onlajn praćenje ajkula. Lokalne policijske uprave sada, takođe, imaju zadatak da patroliraju čamcima i helikopterima.

I vlasti na Floridi su u petak izvijestile da je tinejdžerku ujela ajkula ujela dok je plivala oko plaže Kiton, jugoistočno od Talahasija, glavnog grada države. Ajkula duga devet stopa iznenada je počela da je ujeda, prenio je Gardijan.

Hans Volter, terenski naučnik iz njujorškog Društva za zaštitu divljih životinja, koji je proveo više od decenije proučavajući ajkule u vodama Njujorka, rekao je da je najnovija pompa oko ajkula u blizini plaža “prenaduvana”.

Prijetnja ljudima od ajkula praktično ne postoji, rekao je Volter, i nema stvarnih dokaza da su se lokalne populacije ajkula povećale posljednjih godina.

– Opasnost po ljude je beskonačno mala. Ove ajkule ne traže ljude. One lutaju okeanom milionima godina i ovdje više nema ajkula ni ove, ni prošle, ni prethodne godine. Samo ih više tražimo – smatra Volters.

Ostavite komentar: