Uhapšeno nekoliko radnika: Osumnjičeni da su prali i ponovo koristili štapiće za test na koronu

Nekoliko radnika farmaceutske kompanije uhapšeno je u Indoneziji zbog navodnog pranja i preprodaje korištenih štapića za test na korona virus.

Policija je objavila izvještaj u kojem je navela da je do 9.000 putnika na aerodromu u Medanu možda testirano ponovo korištenim štapićima.

Državna kompanija Kimia Farma sada je suočena s potencijalnom tužbom pokrenutom u ime putnika. Iz policije su istakli da vjeruju da se prevara događala još od prošlog decembra na aerodromu Kualanamu u Medanu u sjevernoj Sumatri.

Putnici prije leta moraju imati negativan test na korona virus, a aerodrom im nudi testiranje prilikom ukrcavanja u avion. Na aerodromu su korišteni setovi za brzo testiranje koje je isporučila Kimia Farma.

Nakon pritužbi putnika da su dobili lažno pozitivne rezultate testa, policija je prošle sedmice poslala tajnog policajca koji se lažno predstavio kao putnik kako bi ušao u trag navedenim dešavanjima.

Nakon što je i policajac bio pozitivan na testu, njegove kolege su upale i pretresle mjesto za testiranje te su tom prilikom pronašli korišteni komplet za testiranje, piše BBC.

Shodno navedenom, prošle sedmice je uhapšeno pet radnika Kimia Farme, uključujući menadžera kompanije Medan.

Lokalni mediji tvrde da su vlasti razgovarale sa 23 svjedoka te da li istražuju da li je dobit od prevare, koja se procjenjuje na oko 1,8 milijardi rupija (124.800), iskorištena za izgradnju raskošne kuće za jednog od osumnjičenih.

Kimia Farma sa sjedištem u glavnom gradu Jakarti, od tada je otpustila uključeno osoblje i obećala unutrašnju kontrolu.

Dvojica advokata, koji su posljednjih mjeseci često letjeli s aerodroma Kualanamu, najavili su da planiraju tužiti Kimia Farmu.

Nadaju se da će zbog kolektivne tužbe dobiti milijardu rupija za svakog putnika koji je testiran recikliranim štapićima.

Ostavite komentar: