Uhapšeno 13 ljudi: Zaplijenjeno više od 600 kilograma kokaina

11.04.2024. | 16:36

Turska policija zaplijenila je 608 kilograma kokaina u akciji sprovedenoj u tri provincije, te uhapsila 13 ljudi, među kojima četvoricu stranaca, izjavio je turski ministar unutrašnjih poslova Ali Jerlikaja.

Jerlikaja je napisao na društvenoj mreži “Iks” da je, osim tečnog kokaina, zaplijenjeno i 830 kilograma hemikalija za obradu droge, te da je ovo treća najveća pljenidba kokaina u istoriji Turske, piše “Gardijan”.

Prema njegovim riječima, meta operacije bila je međunarodna banda predvođena muškarcem koji ima dvojno državljanstvo Libana i Venecuele.

Vođa bande je jedan od četvorice stranaca koji su uhapšeni pored devet državljana Turske.

Grupe koje prate organizovani kriminal upozoravaju da je Turska postala glavno tranzitno sjedište kokaina koji pristiže iz Južne Amerike za dalju distribuciju u Evropi, pošto su pojačane mjere bezbjednosti u lukama poput Roterdama u Holandiji.

U izvještaju iz oktobra prošle godine, Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organizovanog kriminala navodi da se zabilježeni rast pljenidbe kokaina u Turskoj od 44 odsto u periodu između 2021. i 2022. godine ne evidentira u podacima o domaćoj potrošnji, što sugeriše da je Turska koridor za drogu.

Oznake: Droga, Kokain, Turska