Ubrzano širenje korona u Kini: Brisel ponudio besplatne vakcine Pekingu

Evropska unija /EU/ ponudila je Kini besplatne vakcine protiv kovida 19 kako bi joj pomogla da suzbije ubrzano širenje zaraze, piše britanski “Fajnenšel tajms”, pozivajući se na evropske zvaničnike.

Prema pisanju dnevnog lista, ponuda je iznesena u proteklih nekoliko dana, odnosno pred današnji sastanak ministara zdravlja EU kao odgovor Evropske komisije na mogući novi talas kovida 19 širom svijeta, nakon što je Kina odlučila da prekine politiku nultu tolerancije prema virusu korona.

“Evropski komesar za zdravlje Stela Kirjakides je svojim kineskim kolegama ponudila solidarnost i podršku, uključujući i stručnu pomoć, te donacije vakcina”, rekao je jedan od zvaničnika EU.

Prema njegovim riječima, kineska administracija još nije odgovorila na ponudu EU.

U novembru je u Kini registrovan rekordan broj oboljelih od kovida 19. Usljed pogoršanja epidemiološke situacije vlasti su uvele djelimične blokade u pojedinim oblastima, dok su mještani morali svakodnevno da budu podvrgnuti testiranju na virus korona.

Kina je u decembru objavila da ukida politiku nulte tolerancije za kovid 19 i da se priprema da tokom januara otvori svoje granice.

Ostavite komentar: