Ubistvo predsjednika Haitija: Umiješano 50 osoba, među njima njegova supruga, bivši premijer, bivši šef policije

20.02.2024. | 22:55

Sudija na Haitiju objavio je spisak sa imenima optuženih za ubistvo predsjednika Žovnela Moiza u julu 2021, na kojem su, između ostalih, Moizova supruga Martin, bivši premijer Klod Žozef i bivši šef policije Leon Šarl.

Ove optužnice mogle bi dodatno da destabilizuju Haiti koji se bori sa nasiljem bandi i oporavlja se od nasilnih protesta na kojima se traži ostavka premijera Arijela Anrija, prenosi Glas Amerike.

Sudija Veser Volter označio je 50 osoba kao umiješane u ubistvo predsednika Moiza.

Volter je peti sudija na ovom predmetu, jer su ostali napustilii funkcije iz različitih razloga, između ostalog i straha da mogu biti ubijeni.

Bivši šef policije, Leon Šarl, koji je trenutno na funkciji stalnog predstavnika Haitija u Organizaciji američkih država, suočava se sa najozbiljnijim optužbama kao što su ubistvo, pokušaj ubistva, posjedovanje nelegalnog oružja, zavjera protiv unutrašnje bezbjednosti i kriminalno udruživanje.

Martin Moiz, koja je ranjena u napadu i Žozef su optuženi za saučesništvo i kriminalno udruživanje.
Sudija tvrdi da su njene izjave pune kontradiktornosti i da je diskredituju.

Žozef je u izjavi za AP optužio sadašnjeg premijera Anrija da podriva istragu o ubistvu Moiza, kao i da je imao koristi od njegove smrti.

“Anri koristi pravosudni sistem Haitija kao oružje i progoni političke protivnike poput mene. To je klasični državni udar. Nisu uspeli da ubiju ni mene ni Martin Moiz 7. jula 2021. i sada koriste pravni sistem kako bi sproveli svoju makijavelističku agendu”, rekao je bivši premijer.

Za ubistvo se terete i Kristijan Emanuel Sanon, haićansko-američki pastor koji je takođe sebe video kao budućeg predsednika, zatim Žozef Vinsent, dvojni državljanin SAD i Haitija koji je nekada bio obavještajac američke DEA, Dimitri Herar, šef obezbjeđenja predsednika, Džon Žoel Žozef, bivši senator sa Haitija, Vindel Kok, sudija koji je u bjekstvu.

Sanon, Vinsent i Žozef su izručeni SAD, gdje se ukupno 11 osumnjičenih tereti za učešće u ubistvu predsjednika.

Žovnel Moiz imao je 53 godine kada je ubijen u svojoj kući u Port-o-Prensu.

Napad je počeo kasno noću 6. jula i završen je dan kasnije.