Ubio 77 osoba! Vještaci tvrde da je Brejvik opasan kao i kada je počinio zvjerski masakr

Psihijatrica Randi Rosenqcist u svojstvu sudskog vještaka izjavila je da Andersu Behringu Breiviku ne bi trebalo uvažiti zahtjev za puštanje na uslovnu slobodu jer je i dalje opasan po društvo kao što je bio i prije deset godina kada je u zvjerskom terorističkom pohodu u Norveškoj ubio 77 osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

Breivik služi maksimalnu 21-godišnju zatvorsku kaznu u Norveškoj koja može biti produžena u slučaju da bude i dalje procijenjen kao prijetnja društvu, a nakon deset godina zatvora stekao je i iskoristio pravo na zahtjev za puštanje na slobodu.

Juče je počelo ročište u sudnici koja je zbog sigurnosnih razloga improvizovana u sportskom salonu zatvora Skien u kojem Breivik služi kaznu.

Breivik je sudije pozdravio nacističkim pozdravom

“Rizik od budućih akata nasilja nije se promijenio od 2012. i 2013. godine kada sam napravila svoje prve procjene. Breivik i dalje pati od asocijalnog, narcističkog i histrionskog poremećaja ličnosti“, kazala je psihijatrica Rosenqvist u svojstvu vještaka na ročištu.

Prilikom jučerašnjeg ulaska u sudnicu, Breivik je sudije pozdravio nacističkim pozdravom, a u dvosatnom iskazu je kazao da ne želi obećati da neće ponoviti zločin, već da želi sudijama dokazati da nije nasilni militant. Konačnu odluku suda vidi kao priliku da mu društvo da ili ne da novu šansu.

Žaleći se na uslove u zatvoru i nedostatne veze sa spoljnim svijetom, Breivik je kazao da će nastaviti da se bori za prevlast bijelaca i nacionalsocijalističku dominaciju, ali ubuduće mirnim putem.

Tužiteljica Hulda Karlsdottir rekla je da je Breivikovo dvosatno svjedočenje pokazalo zašto ga treba držati iza rešetaka.

Očekuje se da sudski proces potraje tri dana

“Moja početna reakcija i utisak koji sam stekla je da je veoma opasan i da se nije promijenio od 2012. godine“, rekla je Karlsdottir.

Očekuje se da sudski proces potraje tri dana, a konačna sudska odluka o Breivikovom zahtjevu bi mogla biti donesena tek za nekoliko sedmica.

Breivik je u junu 2011. godine u centru Osla podmentuo bombu i ubio osam ljudi. Nekoliko sati kasnije, Breivik je na ostrvu Utoja, gdje je organizovan ljetni kamp, izvršio stravičan zločin ubivši iz vatrenog oružja 69 ljudi. Breivik je u avgustu 2012. godine osuđen na 21 godinu zatvora za masovna ubistva, izazivanje eksplozije i terorizam.

Ostavite komentar: