U Istanbulu uhapšeno 15 osumnjičenih za pripremu terorističkih napada

Turske snage bezbjednosti su tokom operacije u Istanbulu uhapsili 15 ljudi koji su osumnjičeni da su dobijali instrukcije za pripremu terorističkih napada na konzulate Švedske i Holandije u tom gradu i na vjerske objekte, prenosi agencija DHA.

Tokom operacije Nacionalne obavještajne organizacije i policije protiv članova terorističke držve “Islamska država”, uhapšeno je 15 ljudi, osumnjičenih da su dobijali instrukcije od lidera “Vilajeta Horasan”, koji je u sastavu `Islamske države`, za pripremu terorističkih napada na konzulate Švedske i Holandije, kao i na hrišćanske i jevrejske vjerske objekte u Istanbulu, navela je agencija.

Opasnost od terorističkih napada, međutim, nije potvrđena, prenosi televizijski kanal TRT.

Utvrđeno je da uhapšeni imaju veze sa `Islamskom državom` i sa zonama sukoba, ali nema potvrda o konkretnim prijetnjama generalnim konzulatima i hrišćanskim i jevrejskim vjerskim objektima, prenosi televizijski kanal.

Ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu je ranije, komentarišući situaciju u vezi sa zatvaranjem konzulata više zapadnih zemalja u Istanbulu, rekao da je te zemlje teško nazivati saveznicima i prijateljima.

Generalni konzulati Švedske, Holandije, Velike Britanije, Francuske, Švajcarske i NJemačke u Istanbulu su saopštili da su prestali da primaju posjetioce zbog opasnosti od terorističkih napada u centru grada.

Diplomatski izvor je “Sputnjiku” rekao da su ambasadori tih zemalja pozvani na razgovor u Ministarstvo inostranih poslova Turske i da im je saopšteno da je takvo ponašanje nerazumno.

 

 

Ostavite komentar: