U četvrtom mjesecu umrla od sepse: Trudna Maria u bolnici preživjela pravi pakao

02.04.2024. | 21:25

Maria (38), koja je bila u 4. mesecu trudnoće, preminula je u bolnici u gradu Bakau u Rumuniji u koju je došla jer je imala jake bolove i grčeve i osjećala je da nešto nije u redu sa bebom.

Njen suprug tvrdi da su morali da čekaju više od 12 sati da bi ljekari uradili kiretažu. Ubrzo potom je porodica obaviještena da je Maria preminula. Iako se sve vrijeme žalila na jake bolove, ljekari su navodno rekli da “proživljava nervni slom”.

– U srijedu 13. marta imala je kontrolni ultrazvuk. Sa trudnoćom je bilo sve kako treba. To veče smo se smijali gledajući snimke sa pregleda – rekao je on.

U bolnici nije imala adekvatne uslove

– U četvrtak uveče, dakle sutradan, rekla je da osjeća grčeve i to sve češće. Ljekar joj je rekao da popije paracetamol i ako joj ne bude bolje da odmah dođe u bolnicu. U petak, oko 5 sati ujutru se probudila grozničava sa jakim bolovima – ispričao je Ovidiu, Mariin muž.

Nakon što je primljena u bolnicu, Maria je od ljekara saznala ono od čega je najviše strahovala. Beba, koju je željela da nazove Teodora, više nije imala otkucaje srca. Marijin suprug kaže da je tada počeo pakao.

– Sestra je htjela da joj izmjeri temperaturu, a onda je shvatila da nemaju toplomjer, da ga je kolega uzeo i da ga nije vratio – priča suprug kako je izgledao boravak u bolnici, prenosi Libertatea.

Kaže da su je u operacionu salu uveli tek uveče, više od 12 sati nakon što je primljena u bolnicu Ovidiu je morao da potpiše saglasnost da Marii urade histeroktomiju, jer su ljekari rekli da je to jedini način da joj spasu život.

Međutim, kada su izašli iz operacione sale, rekli su mu da nisu morali da vade matericu i jajnike. Navodno je tokom intervencije ispao fetus sa sve posteljicom. Nažalost, idućeg jutra su Ovidiu javili da je Maria dva puta imala zastoj srca i da drugi put nisu uspjeli da je reanimiraju.

Iz bolnice kažu da je većao konzilijum o Mariinom slučaju i objasnili su šta se sve događalo kobnog dana.

– Njoj se stanje bilo pogoršalo poslije par sati. Tada je zasjedao konzilijum, pregledali su je opet i zaključili da treba da je pregleda hirurg. Hirurg se konsultovao sa ginekologom opet… Ona je mlada žena, koja je željela da bude majka, pa se razmatralo da li uraditi totalnu histeroktomiju ili ne. Međutim, dok su konsultacije bile u toku, došlo je do spontanog pobačaja i nije bilo potrebno hirurški intervenisati – rekao je Aurelia Taga, direktor bolnice.

Obdukcioni nalaz je pokazao da je Maria preminula od sepse.

Oznake: Maria, Sepsa, Smrt, Trudnoća