U Britaniji haos: Milioni ljudi u izolaciji, nedostatak životnih namirnica FOTO

Prazne police u britanskim supermarketima zbog masovne samoizolacije radnika izazvale su zabrinutost širom zemlje.

Vlasnici trgovinskih lanaca pozivaju ministre na hitnu akciju.

Naime, u ponedjeljak je u Engleskoj nastupio ‘Dan slobode’, odnosno ukidanje gotovo svih restrikcija vezanih za pandemiju koronavirusa, ali u isto vreme raste broj novozaraženih i stvara se haos zbog aplikacije za samoizolaciju.

Vlasnik trgovinskog lanca “Iceland” upozorio je da im prijeti kolaps zbog nestašice artikala jer je gotovo 1.000 njihovih zaposlenih, gotovo jedan na njih 20, ostao u samoizolaciji.

“Daily Mail” navodi brojku od 1,7 miliona Britanaca koji su trenutno u samoizolaciji, a zapravo, rijetki su stvarno bolesni.

“Sainybury's”, “Tesco”, “Lidl” i drugi lanci obavještavaju o praznim policama usled manjka zaposlenih.

Uglavnom nedostaje smrznuta hrana, svježe meso, mlečni proizvodi poput sira, pice, voće, povrće. Dok se građani bore s toplotnim talasom, u skladištima “Tesca” više nema flaširane vode.

Dodatni problem su vozači u samoizolaciji jer nema ko dostavljati namirnice, a mnogi vozači su se vratili u Evropsku uniju. U međuvremenu vlada je sastavlja listu zaposlenih koji bi bili izuzeti iz aplikacije i to 48 sati nakon što su iz “Downing Streeta” poručili da izmjena neće biti.

Ričard Valker zatražio je hitno rješavanje problema od ministara Borisa Džonsona, prenosi B92.

Ostavite komentar: