U Austriji raste broj zaraženih koronavirusom, moguće uvođenje strožijih mjera

U Austriji su u posljednja 24 sata zabilježena 662 nova slučaja čime je broj zaraženih u ovoj državi porastao na 42.940.

Prema podacima Ministarstva zdravstva Austrije, do sada su se od koronavirusa oporavila 33.154 pacijenta, a ukupno je testirano je više od 5,1 miliona ljudi. U ovoj zemlji je do sada od posljedica zaraze koronavirusom preminulo 787 osoba.

Kako piše austrijski Kurier, najveći broj zaraženih je zabilježen u Beču (279), zatim u Donjoj Austriji (109), Štajerskoj (76) i Gornjoj Austriji (74).

Ministar zdravlja Rudolf Anschober je ranije u razgovoru za ovaj austrijski portal kazao da je broj novozaraženih u ovoj alpskoj zemlji u porastu, ali da vjeruje da bi nove mjere donesene na državnom nivou trebale dovesti do stabilnije situacije i smanjenja zaraženih do polovine oktobra.

Ponovo je ukazao na mogućnost uvođenja dodatnih mjera i to upravo u regijama koje su trenutna žarišta koronavirusa.

“Apelujem na sve vlasti u tim područjima da se hrabro nose s ovom situacijom i iskoriste priliku da uvedu strožije mjere”, dodao je Anschober.

Anschober je kazao da se stabilnijoj situaciji nada i nakon uvođenja novih mjera poput nošenja maski na licu u ugostiteljstvu i za goste, te popisivanju gostiju kako bi se brzo u slučaju zaraze mogli otkriti kontakti zaraženih i izolirati, te ograničavanju broja okupljenih osoba, prenosi Klix.ba.

Kazao je da se ne razmišlja o ponovnom lockdownu i da će do toga doći samo ako se izgubi kontrola nad trenutnom situacijom.

 

 

Ostavite komentar: