Turska Zapadu: Ne rušite mostove sa Rusijom

Sa ukrajinskom krizom je počeo drugi hladni rat i Zapad i Rusija bi trebalo da potpišu novi sporazum, izjavio portparol turskog predsjednika Ibrahim Kalin u intervjuu televiziji „Al Džazira“.

„Mi smo svjedoci drugog hladnog rata koji je počeo sa ukrajinskom krizom, međutim, ona će se sigurno nastaviti na drugačiji način, kroz simetrični, hibridni i mnoge druge vrste ratova“, rekao je on.

Prema riječima turskog političara, novi hladni rat će se voditi dok se ne sastanu sve ključne strane i razmotre parametre novog dogovora.

„To su arhitekture bezbjednosti, u kojima svako oseća da je deo procesa, svi im rukovode, niko ne nameće rješenja u hijerarhijskom sistemu i niko ne smatra da su drugi nižeg ranga“, podvukao je Kalin.

Prema njegovom mišljenju, ne treba rušiti mostove sa Rusijom, jer u tom slučaju neće biti nikoga ko će pregovarati sa Moskvom. Dodao je, da Ankara nastavlja da radi na organizaciji pregovora između Moskve i Kijeva.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je početkom novembra govorio o tome da Zapad na čelu sa SAD napada Rusiju skoro bez ikakvih zadrški, a Moskva mora da pruži otpor, kao i da su njenim postupcima prethodili potezi NATO-a.

 

 

Ostavite komentar: