Tuga u zoološkom vrtu: Lavica sama sebi odgrizla šapu, morali da je uspavaju

Proteklog je vikenda osječki Zoo-vrt ostao bez 14 godina stare lavice.

Nad njom je obavljena eutanazija jer je, trpeći neurološki ispad, sama sebi odgrizla dio noge koju zbog pareze nije osjećala. Povreda je bila značajna i veterinari vrta nisu mogli da je saniraju pa je životinja na kraju eutanazirana iako lavice u zatočeništvu mogu da dožive i 30 godina života.

Navodno je uprava zoo-vrta vezano za taj problem više puta upozoravana ali, liječenju životinje se pristupilo tek kada je bilo prekasno.

Naime, još početkom septembra primjećeno je da lavica ima problema prilikom hranjenja zbog upaljenih vilica. Dobila je antibiotike jer su veterinari posumnjali na paradentozu. Jedno kratko vrijeme bila je dobro ali, problemi su se nastavili pa je 16. septembra povrgnuta anesteziji kako bi je detaljno pregledali.

Utvrđeno je da lavica ima granulom u dva kutnjaka i da je to već postalo hronično, a i očnjaci su joj bili istrošeni. Iako se iz anestezije probudila bez poteškoća, već idućeg dana primjećeno je da nešto ipak nije u redu. Lavica nije mogla normalno da se kreće jer joj je zadnja desna noga bila djelimično oduzeta. Novi pregled je pokazao da se radi o parezi koja je uslijedila kao posljedica anestezije, prenosi Telegraf.

Ostavite komentar: