Trudna Avganistanka brutalno mučena: Talibani su mi iskopali oči, moj otac im naredio

Avganistanka koju su talibani prošle godine mučili dok je bila dva mjeseca trudna, strahuje za žene koje su tamo ostale.

“Oči su mi iskopali u napadu koji je dogovorio moj vlastiti otac, bivši talibanski borac. Talibani su me mučili kad sam bila u drugom mjesecu trudnoće. I bojim se za budućnost žena jer će ih militantna grupa koristiti kao ‘hranu za pse'”, ispričala je. Danas živi u Indiji, ali strahuje za žene koje su ostale u Avganistanu nakon dolaska talibana na vlast.

Prisjetila se stravičnog iskustva kad su je talibani napali prošle godine u avganistanskoj provinciji Gazni. Vraćala se kući s posla kad su je okružila trojica talibana koji su, nakon provjere ličnih dokumenata, počeli pucati na nju.

Upucali su je osam puta.

“Imala sam sreću što sam preživjela. Oni nas prvo muče, a zatim odbacuju tijela kako bi pokazali na primjeru što bude ako im se neko usprotivi”, rekla je Katera i dodala kako nekad ženska tijela bacaju psima.

“Čovjek mora živjeti u Avganistanu kad vladaju talibani da bi uopšte mogao zamisliti kroz kakav pakao prolaze žena, djeca i manjine. U očima Talibana, žene nisu živa, ljudska bića, već samo meso koje treba istući”, rekla je, prenosi “24sata.hr“.

Katera trenutno živi u Delhiju sa djetetom i mužem i brine je budućnost žena u Avganistanu.

“Talibani ne dopuštaju ženama da posjećuju muške ljekare, a istovremeno ne dopuštaju ženama da studiraju i rade. Dakle, šta onda ženi preostaje? Da umremo? U ovom trenutku se bojim hoće li žene uopšte ostati žive”, kazala je.

Podsjećanja radi, nedavno su talibani imali i konferenciju za novinare na kojoj su rekli da će žene imati sva prava. Ali po šerijatskom zakonu. Dodali su i da nude bezuslovan oproštaj onima koji su se borili protiv njih te da će žene moći raditi u obrazovanju i zdravstvu.

U samo 48 sati od dolaska talibana na vlast na ulicama Kabula i drugih većih gradova gotovo da nema žena. Tek su rijetke koje se usude izaći.

Ostavite komentar: