Tri kandidata u trci za novog kancelara: Njemačka se sprema za izbore

Šezdesetdvogodišnjeg političara Olafa Šolca većina birača smatra najkompetentnijim za novog kancelara.

Tri kandidata se bore za nasljednika Angele Merkel na mjestu njemačke kancelarke na nacionalnim izborima zakazanim za 26. septembar.

Kandidat Socijaldemokratske partije (SPD), Olaf Šolc (Scholz), prednjači u istraživanjima javnog mjenja, dok se konzervativni lider Armin Lašet (Laschet) i dalje nada da će na izborima pobijediti Kršćansko-demokratska unija (CDU). Kandidatkinja Zelenih Analena Berbok (Annalena Baerbock) nalazi se na trećem mjestu prema rezultatima anketa.

U Njemačkoj glasači ne biraju direktno kancelara, već glasaju za političku stranku koja će izabrati novi parlament. Najbolji kandidat pobjedničke stranke postaće kancelar ako uspije formirati vladu, a odobri ga parlament.

Kandidatkinja Zelenih Analena Berbok (Annalena Baerbock) jedina je žena koja se kandidirala za mjesto kancelara na ovim izborima, a ujedno je i najmlađa među kandidatima.

Konzervativni blok CDU/CSU Angele Merkel prije pet mjeseci, nakon nekoliko sedmica napetih rasprava, izabrao je Armina Lašeta za kandidata za kancelara.

Ostavite komentar: