Tramp: “Tako je, napali smo Rusiju”

Predsjednik SAD Donald Tramp potvrdio je u razgovoru za “Vašington post” da je dao dozvolu za sajber-napad protiv ruske Agencije za internet istraživanja.

Na pitanje novinara da li je napad odobrio sam predsjednik, Tramp je odgovorio potvrdno – “Tako je”, rekao je Tramp, prenosi Sputnjik.

On je dodao da je ova odluka bila dio šire politike suprotstavljanja Rusiji u cijelom svijetu.

“Niko nije toliko oštar prema Rusiji kao ja”, istakao je američki predsjednik, prenosi “B92”.

Tramp je takođe rekao da je 2016. tadašnji američki predsjednik Barak Obama „znao da se Rusija bavi manipulacijama“, ali nije ništa rekao, jer je mislio da će pobijediti kandidatkinja za predsjednika Hilari Klinton.

U februaru 2019. godine televizija En-Bi-Si je, pozivajući se na informisane izvore, već javljala da je Tramp “lično odobrio” sajber-napad američke vojske na rusku Agenciju za internet istraživanja tokom parlamentarnih izbora 2018. godine.

Istovremeno je “Vašington post“”objavio da je sajber-komanda američke vojske tokom ovih izbora blokirala pristup internetu Agencije za internet istraživanja iz Sankt Peterburga. Prema navodima novina, ovo je bio dio prve ofanzivne sajber-kampanje protiv Rusije, čiji je cilj bio sprečavanje njenih navodnih „pokušaja miješanja u američke izbore“.

Poslije američkih predsjedničkih izbora 2016. godine, Rusija je optužena za miješanje u izbore. Moskva je više puta negirala optužbe o pokušajima da utiče na izbore u SAD, a portparol ruskog predsjednika Dmitrij Pijeskov nazvao ih je “apsolutno neosnovanim”. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je, govoreći o navodnom miješanju Rusije u izbore u različitim zemljama, rekao da nema činjenica koje bi to potvrdile.

 

 

Ostavite komentar: