Tramp proglasio veliku katastrofu: Više od 14.000 vatrogasaca se bori sa požarima

Američki predsjednik Donald Tramp proglasio je veliku katastrofu u Kaliforniji, čime je otvorio mogućnost slanja federalne pomoći zbog šumskih požara.

Više od 14.000 vatrogasaca bori se protiv 585 požara u kojima je do sada uništeno oko 400.000 hektara zemlje, dok je najmanje šest ljudi poginulo, a više hiljada evakuisano.

Jak vjetar otežava napore vatrogasaca i prijeti da proširi požar na naseljenija mjesta, javlja BBC.

Guverner Kalifornije Gevin NJusom rekao je juče da su požari južno i istočno od San Franciska treći po veličini u istoriji Kalifornije.

Guverner je objavio video snimak na “Tviteru” na kome se vidi prava pustoš sa nagorjelim panjevima umjesto stabala, gomilama pepela i stubovima dima.

Naređena je masovna evakuacija u području nedaleko od San Hozea, ali u pripravnosti su i druge oblasti, a stanovništvu je naloženo da bude spremno na evakuaciju.

Vatrogasci se bore protiv požara, a neki su radili u smjenama od po 72 sata u opasnim uslovima sa visokim temperaturama, javio je AP.

U kalifornijskom parku prirode plamen je uništio stabla crvene sekvoje stara i više od 2.000 godina.

Poznati centar za posjetioce Big Bejsin izgorio je do temelja, a neka stabla koja su se uzdizala i do 100 metara u visinu srušila su se pod naletom vatrene stihije.Ostavite komentar: