Tramp održao govor u Teksasu: Žrtva sam lažnih istraga i progona

Bivši predsjednik SAD-a Donald Tramp poručio je u Teksasu na prvom predizbornom skupu za izbore 2024. pred više hiljada pristalica da je žrtva lažnih istraga i da je meta progona staljinističkim metodama.

“Od početka su to lov na vještice i lažne istrage jedna za drugom, nešto ravno iz užasa staljinističke Rusije”, kazao je.

Trampa trenutno istražuju tužitelji s Menhetna zbog mogućeg kršenja zakona o finansiranju izbornih kampanja jer je uoči predsjedničkih izbora 2016. platio porno glumici 130.000 dolara da ne govori o vezi s njim.

Posebni istražitelj Ministarstva pravosuđa istražuje navode da je sakrio gomilu tajnih dokumenata s namjerom da poništi rezultate predsjendičkih izbora 2020. godine.

“Samo su nas ojačali”

On je kazao da ih “njihovi neprijatelji očajnički pokušavaju spriječiti i da čine sve da slome naš duh i volju”.

“Ali nisu uspjeli. Samo su nas ojačali. A 2024. konačna je bitka i biće velika. Ako me vratite u Bijelu kuću, njihova će vladavina Amerikom biti gotova i bićemo opet slobodna nacija”, poručio je.

Mnogi su osudili odluku da skup održi u gradu Vasu, gdje se prije 30 godina dogodio krvavi napad na sektu koja se protivila saveznoj vlasti.

U proljeće 1993. svijet je 51 dan napeto pratio opsadu FBI-ja na farmi u kojoj su se bili ukopali naoružani sljedbenici vođe Dejvida Koreša. U požaru na farmi poginulo je 76 pripadnika sekte, među kojima 20 djece. Poginula su i četiri policajca.

Trampova kampanja tvrdi da lokacija i vrijeme skupa nemaju veze s godišnjicom opsade u Vasu. Kažu da je taj grad izabran jer se nalazi u blizini četiri velike teksaške metropolitanske zone, Dalasa, Hjustona, Ostina i San Antonija i ima adekvatnu infrastrukturu da primi hiljade ljudi.

“Najneviniji čovjek u historiji Amerike”

Satima prije nego što je Tramp došao na skup, stotine njegovih pristalica počele su pristizati i na štandovima kupovati Taumpove zastavice, naljepnice za odbojnike i akcijske figurice.

“On je nevin čovjek, progonjen”, rekao je Alan Kregel (56) koji je sa suprugom doputovao iz Dalasa da ga prvi put uživo vidi.

Isto misli i Tramp. “Ja sam najneviniji čovjek u istoriji Amerike. Imam loš publicitet, ali podrška mi ide do neba.“, poručio je.

U borbi za republikansku nominaciju mogao bi, međutim, imati teškog protivnika u floridskom guverneru Ronu DeSantisu, novom prvaku krajnje desnice.

De Santis (44) službeno još nije objavio da će se kandidirati, ali nema sumnje da će biti jedan od Trampovih najvećih rivala u Republikanskoj stranci.

Ostavite komentar: