Tramp i Bajden posjetili granicu SAD i Meksika: Pitanje migranata jedno od ključnih

01.03.2024. | 07:24

Američki predsjednik Džozef Bajden i bivši predsjednik Donald Tramp posjetili su istog dana granicu SAD i Meksika, u vrijeme kada je veliki priliv migranata postao jedno od najvažnijih pitanja za glasače.

Bajden je posjetio pogranični grad Braunsvil u Teksasu, u namjeri da podsjeti birače da su republikanci u Kongresu odbacili dvostranački prijedlog o jačanju imigracionih mjera, nakon što im je Tramp rekao da ne izglasaju zakon kako Bajden ne bi ostvario političku pobjedu, prenosi Glas Amerike.

Braunsvil je region gdje se broj ilegalnih ulazaka u SAD znatno smanjio proteklih godina.

Predsjednik je u Braunsvilu pozvao Trampa da mu se pridruži u pronalaženju rješenja za probleme imigracije u SAD, prenosi Glas Amerike.

-Usaglasite se umjesto što članovima Kongresa govorite da blokiraju ovaj prijedlog. Pridružite mi se ili ću se ja pridružiti vama ukazujući Kongresu da usvoji ovaj dvostranački prijedlog zakona o bezbjednosti granica. Možemo to da uradimo zajedno – rekao je Bajden.

On je pozvao članove Kongresa da ponovo razmotre stavove o dvostranačkom prijedlogu za rješavanje krize na granici, pošto je blokiran u Senatu, u velikoj mjeri i zbog protivljenja Donalda Trampa.

-Senat treba da prispita svoj stav, a članovi koji mu se protive politizaciju treba da ostave po strani. Njihova odluka treba da bude doneta na osnovu procijenjene dobrobiti, a ne da li će koristiti jednoj ili drugoj stranci. Dogovor je bio gotovo postignut, a onda ga je skrajnulo strančarenje. Kompromis je koristan korak u rješavanju problema imigracije – poručio je Bajden.

-Potrebno je da djelujemo – istakao je američki predsjednik, aludirajući na Kongres.

Bivši predsjednik Tramp obišao je Igl Pes, jedno od najprometnijih područja za ilegalni prelazak iz Meksika u Ameriku, a kao opasnost je označio dolazak migranata u SAD.

Tramp, oštar kritičar granične politike američke administracije, u govoru u parku Šelbi nastojao je da poveže porast stope kriminala u Americi sa porastom priliva ilegalne imigracije.

-To su ljudi koji u našu zemlju dolaze iz zatvora, mentalnih ustanova. Oni su teroristi i to je užasno – rekao je Tramp.

Nekoliko stotina Trampovih pristalica se okupilo noseći transparente na kojima je pisalo “Učinimo Ameriku ponovo velikom” i “Nema predaje”.

Bajden je započeo mandat u Beiloj kući 2021. godine obećanjem da će ukinuti tvrdu imigracionu politiku koju je vodio Tramp, ali je u međuvremenu zauzeo oštriji pristup.

Pod pritiskom republikanaca, koji ga optužuju da ne uspijeva da kontroliše granicu, Bajden je pozvao Kongres prošle godine da izdvoji veća sredstva za sprovođenje zakona i najavio da će “zatvoriti granicu” ako dobije nova ovlašćenja da migrante vrati sa granice.

Granična bezbjednosti je u središtu debate u američkom Kongresu.

Bajdenova administracija se zalaže za prijedlog zakona koji sadrži nova finansijska sredstva za Ukrajinu i Izrael.

Republikanci, posebno u Predstavničkom domu, zalažu se za veće mjere zaštite granice u okviru istog zakonskog paketa.

Tramp je pozivao da se odbaci dvostranački prijedlog u Senatu koji je, uz pomoć Ukrajini, sadržao i niz odredbi koje se odnose na graničnu bezbjednosti, što je dovelo do toga da prijedlog, na kraju, bude poražen u Senatu.

Republikanci u Predstavničkom domu insistiraju na tome da se pitanje granice razmatra odvojeno, prije bilo kakvog glasanja o pomoći Ukrajini i Izraelu.