Tramp blizu nominacije za republikanskog kandidata na predsjedničkim izborima

24.02.2024. | 22:27

Bivši predsjednik Sjedinjenih Država Donald Tramp blizu je pobjede na unutarstranačkim izborima u Južnoj Karolini i nominacije za republikanskog kandidata na novembarskim predsjedničkim izborima u Americi.

Analize potvrđuju da bi Tramp nakon glasanja u Južnoj Karolini, rodnoj državi njegovog unutarstranačkog protivkandidata Niki Hejli, mogao da bude jedini republikanski kandidat za predsjednika Amerike.

Američki mediji prenose nezvanično da će Tramp osvojiti većinu delegata u Južnoj Karolini, a ankete pokazuju da Hejli zaostaje za oko 30 odsto podrške u odnosu na 45. predsjednika Sjedinjenih Država.

Tramp je već trijumfovao u Ajovi, Nevadi i NJu Hempširu, ali je Hejli guverner u Južnoj Karolini, pa su izbori u ovoj saveznoj državi značajniji od svih prethodnih do sada.

Hejlijeva poručuje da ne odustaje od kampanje. Tri dana uoči glasanja, u zapaljivom govoru je prvi put bez zadrške napala Trampa, što je taktika koju je do sada izbjegavala.

Analitičari smatraju da neodsutajanje u ovom trenutku može da bude samo “donkihotovska” borba ili principijelan stav protiv Trampa, dok je na duži rok u igri temelj za njenu dalju političku karijeru.

Pojedini republikanci se nadaju da bi kompenzacija za povlačenje iz trke bila potpredsjednička funkcija u slučaju da Tramp pobijedi demokratskog kandidata DŽozefa Bajdena.

Hejlijeva tvrdi da su Tramp i Bajden “najneomiljeniji političari u Sjedinjenim Državama”.

Pojedine analize vide nastavak kampanje Hejlijeve kao mogućnost da, u slučaju brojnih sudskih sporova protiv Trampa, ona preostane jedina moguća alternativa iz redova republikanaca, što je, kako je ocjenjuje, malo vjerovatan scenario.

Politička realnost među republikancima je da Tramp i dalje ima bazu koja mu je lojalna.

Nakon 5. marta kada republikanci glasaju u 16 saveznih država definitivno bi sve trebalo da bude razjašnjeno.