Teške riječi! Orban poručuje da je Mađarska “crna ovca” Evropske unije

Mađarska je odbila da prihvati ilegalne imigrante tokom migrantske krize 2015. godine i to je bilo “jedino razumno ponašanje” da bi se odbranili zemlja i njeni građani, rekao je premijer Viktor Orban u intervjuu na konzervativnoj američkoj televiziji, Foks njuz.

Odbacujući imigraciju, Budimpešta se usprotivila većini zemalja Evropske unije koje su odlučilje da otvore svoje granice i, navodno, “otvore novo poglavlje svoje istorije, nazivajući ga novim društvom”.

Prema njegovim riječima, radi se o “posthrišćanskom i postnacionalnom režimu”. “Ne postoji način da se zna da li će ishod toga biti dobar ili loš, ali mislim da je veoma rizično. Svaki narod ima pravo da preuzme taj rizik ili da ga odbaci. Mi Mađari smo odlučili da ne preuzimamo taj rizik”, rekao je Orban. Orban je rekao da Mađarska ima pravo da donosi takve odluke, prenosi mađarska agencija MTI.

“To dolazi od Boga i prirode i svi argumenti su sa nama. Ovo je naša zemlja, ovo su naši ljudi, istorija, jezik, i moramo ih zaštititi. Naravno, ako je neko u nevolji i Mađari su vam najbliži, naravno da ćemo pomoći, ali ulazak u zemlju bez dozvola nije osnovno ljudsko pravo”, rekao je Orban.

Prema njegovim riječima, ta odluka je bila u osnovi razlog za “oštar napad” protiv Mađarske i njegov lični ugled je veoma loš, a “Mađarska je tretirana kao crna ovca Evropske unije”.

Povodom nedavne izjave Džoa Bajdena, da je Orban “totalni siledžija”, mađarski premijer je rekao da je tom izjavom američki predsjednik “lično uvrijedio mađarski narod”, ali pošto je on predsjednik SAD, da Mađari moraju biti skromni i puni poštovanja prema predsjedniku, ali i da se treba pojasniti da je to što je rekao uvredljivo. Bilateralne veze između Mađarske i SAD su “u osnovi vrlo dobre, posebno u odbrani, ekonomiji i trgovini”, rekao je Orban.

Mađarska vidi uspješne odnose sa SAD kao prednost čak i ako se stav SAD prema Mađarskoj promijenio. Razlog za napade je što liberali osporavaju uspjeh centralnoevropskih država, jer je postignut veoma drugačije od onoga što su zapadne zemlje očekivale, rekao je Orban.

“Mi gradimo veoma uspješno društvo, ali njegovi temelji su veoma različiti od onoga što su željele mnoge zapadne zemlje. Zapadni liberali to ne mogu da prihvate unutar zapadnih civilizacija, jer postoji nacionalna konzervativna alternativa koja je uspješnija u svakodnevnom životu od liberalnog pogleda na svijet”, rekao je Orban.

Premijer je primijetio nedavne političke promjene u SAD i Izraelu, i da je Mađarska tamo izgubila “velike pristalice mađarskog hrišćanskog konzervatizma”. Na vlast su došli protivnici, što je “potpuno nova okolnost za Mađarsku”.

Na temu izbora u Mađarskoj koji su zakazani za sljedeće proljeće, Orban je rekao da je bio iznenađen što je vidio “međunarodnu zajednicu koja prihvata koaliciju komunističkih političkih snaga i antisemita koji zajedno nastupaju na izborima”. Što se tiče mogućeg međunarodnog uplitanja u mađarske izbore, Orban je rekao da “nije zabrinut, jer su pripremljeni”.

“Naravno, međunarodna ljevica će učiniti sve da promijeni vlast u Mađarskoj, spremni smo na to”, rekao je premijer.

Ostavite komentar: