Teška borba za život! Prvi čovjek izliječen od HIV smrtno bolestan od recidiva raka

Timoti Rej Braun, prva osoba za koju se zna da je izliječena od HIV infekcije, kaže da je sada smrtno bolestan od recidiva raka, kojim je podstaknuto njegovo istorijsko liječenje prije 12 godina.

Amerikanac je godinama bio poznat kao berlinski pacijent, a imao je transplantaciju u Njemačkoj od donora sa prirodnom rezistencijom na virus side. Prilikom liječenja leukemije, Braun je najprije tretiran radijacijom, a potom je primio novu koštanu srž zdravog donora.

Nakon tretmana, ne samo da je Braunova leukemija bila u remisiji, nego se i HIV virus smanjio na nivo koji nije mogao da se detektuje u organizmu. Iako Braun od tada nikad više nije uzimao antiretroviralne lijekove, koje inače uzimaju pacijenti zaraženi HIV-om, a koji za cilj imaju održavanje imuniteta i držanje virusa pod kontrolom, HIV se u njegovom organizmu nikad više nije pojavio.

Ali u intervjuu za Asošiejted pres Braun je rekao da se njegov rak vratio prošle godine i da se proširio. Trenutno prima njegu u Palm Springsu, u Kaliforniji, gdje inače i živi.

“Još mi je drago što sam je imao”, rekao je Braun o svojoj transplantaciji. To je, kako je istakao, otvorilo “vrata kojih ranije nije bilo” i podstaklo naučnike da rade više na pronalaženju lijeka.

“Timoti je dokazao da se HIV može izliječiti, ali to nije ono što me inspiriše kod njega”, rekao je dr Stiven Deks, specijalista za sidu sa Kalifornijskog univerziteta u San Francisku, koji je sa Braunom radio na daljem istraživanju lijeka. Uzeli smo mu komade crijeva, uzeli smo komade limfnih čvorova. Svaki put kad bi se od njega zatražilo da nešto učini, pojavio se sa nevjerovatnom gracioznošću”, rekao je Deks.

Braun je Amerikanac koji je radio kao prevodilac u Berlinu devedesetih kada je saznao da ima HIV. Godine 2006. dijagnostikovana mu je leukemija.

Dr Gero Hueter, stručnjak za rak krvi sa Univerziteta u Berlinu, vjerovao je da je transplantacija srži najbolja Braunova šansa da pobijedi leukemiju. Pitao se, da li bi mogao da izliječi i drugu Braunovu bolest koja ugrožava život koristeći donatora sa mutacijom gena koji pruža prirodni otpor virusu side.

Donatori poput ovih su vrlo rijetki, a transplantacija je rizična. Ljekari moraju da unište pacijentov oboljeli imunološki sistem hemoterapijom i zračenjem, zatim transplantiraju ćelije davaoca i nadaju se da će se razviti u novi imuni sistem za primaoca.

Braunova prva transplantacija 2007. bila je samo djelimično uspješna. Imao je drugu transplantaciju od istog davaoca u martu 2008. godine i činilo se da ta djeluje. Od tada, Braun je više puta testiran negativno na virus HIV i često se pojavljivao na konferencijama o sidi na kojima se raspravlja o istraživanju liječenja.

“Bio je poput ambasadora nade”, rekao je Braunov partner Tim Hoefgen. Vjeruje se da je i drugi čovjek Adam Kastiljelo, tj. “londonski pacijent”, izliječen transplantacijom sličnom Braunovoj 2016. godine.

Mark King, čovjek iz Baltimora koji piše blog za ljude sa HIV-om, rekao je da je razgovarao sa Braunom ranije ove nedjelje i zahvalan je na njegovom doprinosu u istraživanju side.

“Neshvatljivo je kakvu je vrijednost imao za svijet, on je ljubazan i skroman momak koji sigurno nikada nije tražio svjetla reflektora”, rekao je King, piše B92.

Ostavite komentar: