Terorista u Beču planirao napad i na crkve

Islamski terorista Kujtim Fejzulaj, koji je 2. novembra u centru Beča izvršio oružani napad i ubio četiri, a povrijedio više od 20 osoba, namjeravao je da ciljano traži žrtve i u crkvama, prije nego što ga je policija ubila, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer.

Navodi se da je uzor teroristi, Makedoncu albanskog porijekla rođenom u Beču, očigledno bio napad na crkvu Notr Dam u Nici krajem oktobra, u kojem je jedna žena ubijena.

Ministar Nehamer je najavio da se sada, zbog tih saznanja istrage, pojačava nadzor crkava i drugih vjerskih objekata.

Generalni dirketor za javnu bezbjednost Franc Rug najavio je da se od sada vjerski objekti nadziru prikriveno i javno.

Nehamer je najavio i da će i božićne pijace štititi Kobre. “Advent je pred nama, a važno je i vrijeme poslije toga”, poručio je on.

Za sada je još otvoreno koliko dugo će crkve biti nadzirane.

“Nalazimo se u veoma škakljivoj fazi, jer bi teroristički napad mogao biti uzet kao uzor drugima koji bi željeli da imitiraju napadača”, istakao je Nehamer ne želeći da iznosi detalje.

Najavio je i da se jačaju snage za brzo djelovanje Kobre u cilju odbrane od terorističkih napada u gradovima.

Te snage treba da budu brze u reakciji i eliminaciji napadača, te pojačaju i osjećaj bezbjednosti kod građana, objasnio je Nehamer, prenosi Tanjug.

“Moramo kao društvo da se borimo protiv terorizma. Nećemo odustati od naših sloboda zbog terorizma”, kazao je Nehamer i pozvao građane da pozovu policiju čim nešto primijete.

 

 Ostavite komentar: