Tenzije oko Trampa: Agenti FBI zaplijenili i dokumenta pod oznakom “strogo povjerljivo”

Agenti američkog Federalnog istražnog biroa /FBI/ su tokom pretresa imanja bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa na Floridi zaplijenili dokumenta pod oznakom “strogo povjerljivo”.

Agenti su uzeli 11 kompleta dokumenata od kojih su neki imali oznaku “strogo povjerljivo” i mogli su nanijeti veoma veliku štetu američkoj nacionalnoj bezbjednosti, prenosi Bi-Bi-Si.

Tramp negira krivicu i navodi da su sa svih dokumenata skinute oznake povjerljivo.

Lista zaplijenjenih predmeta objavljena je nakon što je sudija otpečatio dokument na sedam strana, koji obuhvata nalog za pretres Trampove rezidencije “Mara Largo” na Palm Biču.

U dokumentu se navodi da je početkom sedmice odnijeto više od 20 kutija, uključujući fotografije, zabilješke pisane rukom, neodređene informacije o predsjedniku Francuske i pismo napisano u ime Trampovog saradnika Rodžera Stouna.

Osim četiri kompleta dokumenata pod oznakom “strogo povjerljivo”, sa imanja su odnesena i tri kompleta “tajnih dokumenata” i isto toliko “povjerljivog” materijala.

U nalogu se ističe da su agenti FBI tražili potencijalna kršenja Zakona o špijunaži prema kojem je zabranjeno zadržavati ili prenositi informacije koje predstavljaju potencijalnu opasnost po nacionalnu bezbjednost.

Ostavite komentar: