Talibani ne odustaju od strogog šerijata: Granice zatvorene, novac blokiran, a hrana ne stiže

Nove talibanske vlasti naredile su da žene zaposlene u gradskim službama ostanu kod kuće. Odluka ne važi za zaposlene u odjeljenjima za projektovanje i inženjering.

Prethodnog dana djevojčicama je zabranjen dolazak u srednju školu, a dozvoljen dječacima i nastavnicima. Žene su do povratka talibana na vlast činile gotovo trećinu zaposlenih u svim službama.

Uprkos početnim obećanjima o toleranciji, najnovija zabrana dolaska na posao ženama u gradskoj upravi Kabula, još je jedan znak da talibani ne odustaju od svog strogog tumačenja šerijatskog zakona, koji uključuje ograničenja ženama.

Talibani su isključili djevojčice iz avganistanskih srednjih škola. Na posao mogu samo one žene koje ne mogu da zamijene muškarci. Talibanska vlada u Avganistanu je ukinula Ministarstvo žena i zamijenila ga “muškim” Ministarstvom za poroke i vrline.

“Uvjeravamo zemljake da je era pljačkaša završena. Uvjeravamo braću da više nema problema i da će mudžahedini sve detaljno pretražiti”, rekao je pripadnik obezbjeđenja Kari Ilais.

Nove vlasti najavljuju da će razviti “razuman islamski nastavni plan”.

“Zaista je zabrinjavajuće ukidanje Ministarstva za ženska pitanja. Iako ministarstvo u prethodnoj vladi nije izvršavalo neke veće zadatke, bar smo imali simbolična mjesta. Naši zahtjevi i očekivanja od sadašnje vlade su da bar razmotre prava žena. Nažalost, u njoj nema ni žena ni takvog ministarstva”, rekla je novinarka Sodaba Naseri.

Zbog svega toga žene su ponovo protestovale u Kabulu. Traže da se vrate na posao, ali uzalud. Čak je i tabla ministarstva zamijenjena.

U međuvremenu, u Džalalabadu, napad na talibansko vozilo. Poginulo je petoro ljudi, među njima i dijete, ima ranjenih. Nova vlada je zabranila sve građevinske radove u Kabulu.

“Dogodila se velika katastrofa, ovdje u Kabulu. Mafija i korupcijske grupe su postale toliko jake da su jače čak i od vlade, pa smo zatvorili sva gradilišta”, rekao je gradonačelnik Kabula Hamdulah Nonami.

Granice zatvorene, novac u inostranstvu blokiran

Na ulicama – svakodnevne kontrole. U prodavnicama, sve je poskupjelo. Granice zatvorene, novac u inostranstvu blokiran, hrana ne stiže. Ima je samo do kraja mjeseca. Postoji i “crno tržište”. “Buš Bazar” je mjesto gdje se prodaje roba “prikupljena” ili ostavljena od američke vojske. Do prije tri nedjelje stranci su ovdje bili stalni kupci.

Trgovci navode da niko ništa ni ne kupuje ni ne prodaje.

Mještani kažu da se na istom mjestu, u vrijeme sovjetske okupacije 80-ih godina prošlog vijeka, prodavala ruska roba, i tada se zvala “Brežnjevljeva čaršija”. Trgovac koji prodaje fotoaparate, satove, slušalice i naočare, kaže da je većina onih koji su mogli da kupe njegovu robu napustila zemlju.

Iako su SAD, nakon haotičnog vazdušnog prevoza – završile svoje vojno povlačenje iz Avganistana 30. avgusta, iza sebe su ostavile hiljade Avganistanaca i stotine Amerikanaca koji još traže bijeg od talibanske vladavine.

Islamska država preuzela odgovornost za napade u Džalalabadu

Islamska država je preuzela odgovornost za napade u Džalalabadu, prenio je Rojters, pozivajući se na objavu novinske agencije Islamske države Amak na mreži Telegram.

“Više od 35 članova talibanske milicije je poginulo ili je ranjeno u seriji eksplozija”, naveli su iz Islamske države.

 

 

Ostavite komentar: