SZO: Uvesti obaveznu vakcinaciju u Evropi

Izvršni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu pozvao je evropske zemlje da razmotre obaveznu vakcinaciju.

Rob Batler je rekao za “Skaj njuz” da je “vrijeme da se razgovor vodi i iz perspektive pojedinca i iz perspektive zajednice. To je zdrava debata”.

SZO je, podsjetimo, još početkom novembra saopštila da je Evropa postala epicentar širenja koronavirusa, a projekcije o dodatnih 500.000 smrtnih slučajeva pomjerene su na 700.000. Projekcija SZO je da će ukupan broj smrtnih slučajeva od kovida 19 na evropskom tlu do marta 2022. stići i do dva miliona.

Međutim, bivši direktor Odjeljenja SZO za zdravlje majki, djece i adolescenata, Entoni Kostelo, savjetovao je vladama da pažljivo krenu sa obavezom vakcinacije iz straha da će “odbiti mnoge ljude koji nemaju povjerenja u vladu i vakcine”, prenosi “Mondo”.

Umjesto prisile i sveobuhvatnih karantina, on se zalagao za mjere poput nošenja maski i rada od kuće.

Širom Evrope, samo 57 odsto ljudi je u potpunosti vakcinisano.

Prošlog petka, austrijski kancelar Aleksander Šalenberg najavio je da će vakcinacija biti obavezna za sve stanovnike, osim onih koji imaju pravo na medicinsko izuzeće od 1. februara 2022.

 

 

Ostavite komentar: