SZO upozorava: U Evropi umrlo 40 odsto više ljudi od korone nego prošle sedmice

Dnevni broj umrlih od covida-19 u Evropi za 40% je veći nego prošle sedmice, saopšteno je iz Svjetske zdravstvene organizacije .

Portparol SZO, ljekarka Margaret Haris, rekla je za BBC da je najveći broj novih slučajeva zaraze zabilježen u Francuskoj, Španiji, Velikoj Britaniji, Holandiji i Rusiji.

U zadnja 24 sata u Rusiji od komplikacija povezanih sa zarazom covidom-19 umrlo je 320 osoba, što je najveći dnevni broj umrlih u toj zemlji od početka pandemije. Do sada je u Rusiji od koronavirusa umrlo 26.589 ljudi.

Rusija je četvrta zemlja na svijetu po broju infekcija, nakon SAD-a, Indije i Brazila.

Dnevni broj umrlih je naglo porastao i u Italiji. U posljednja 24 sata umrla je 221 osoba. Raste broj mrtvih i u Austriji te je danas broj žrtava u toj zemlji premašio 1000.

U Francuskoj su u protekla 24 časa od kovida 19 preminule još 523 osobe, što je najviše od aprila.

Za trećinu više novih infekcija

Haris je danas tokom gostovanja u BBC-jevom programu World at One kazala kako “se širom evropske regije bilježi intenzivan i alarmantan porast infekcija i smrtnih slučajeva“.

“Bolnice u nekim zemljama se ubrzano pune, uprkos boljem upravljanju bolničkim kapacitetima”, upozorila je.

Navela je kako se broj novih infekcija povećao za trećinu u usporedbi s prethodnim nedjeljom, dok se dnevni broj smrtnih slučajeva povećao za “skoro 40 odsto”.

Komentarisala je i uvođenje strožih mjera u raznim evropskim državama te kazala kako ćemo rezultate vidjeti tek nakon dva nedjelje

“Trebao bi se smanjiti broj novih slučajeva, ali to se neće dogoditi preko noći“, rekla je portparol SZO.

“Dobra vijest je da sada bolnice puno bolje razumiju što se ovdje događa. Druga dobra stvar, u određenom smislu, jest ta da su velike grupe novih slučajeva mladi ljudi, kod kojih je manja vjerovatnost pojave teških simptoma. Ali to nije garancija“, kazala je Haris.

“Ta dva faktora ukazuju na to da možda nećemo svjedočiti tako strahovitom porastu stope smrtnosti kao što je bio slučaj u aprilu“, dodala je, prenosi ‘Index.hr’.

 

 

 

 Ostavite komentar: