SZO upozorava: Korona bi u Evropi tokom zime mogla da odnese još 700.000 života

Do marta 2022. godine bi u Evropi i nekim dijelovima Azije od kovida 19 moglo da umre još 700.000 ljudi, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Broj umrlih već je premašio brojku od 1,5 miliona u 53 zemlje koje SZO naziva evropskim regionom.

Evropa se suočava sa porastom broja novih kovid slučajeva, što je navelo Austriju da ponovo uvede karantin, a druge države da razmotre nove mjere.

Istovremeno, SZO upozorava na “visok ili ekstremni pritisak” kojem će do marta 2022. godine biti izložena odjeljenja intenzivne njege u 49 zemalja i poručuje da je kovid-19 glavni uzrok smrti u Evropi, prenosi “Sputnik”.

“Na osnovu trenutnih trendova se mosže predvidjeti da će kumulativni broj prijavljenih smrtnih slučajeva premašiti brojku od 2,2 miliona do proleća sledeće godine”, saopšteno je iz SZO.

Broj potvrđenih smrtnih slučajeva povezanih sa korona virusom nedavno se udvostručio na skoro 4.200 dnevno, ističe se u saopštenju SZO i podseća da su veliki broj nevakcinisanih i prevalencija delta varijante u nekim zemljama bili ključni faktori za porast broja novozaraženih i brže širenje virusa u Evropi.

 

 

Ostavite komentar: