SZO odobrila Fajzerovu vakcinu za hitnu upotrebu

Svjetska zdravstvena organizacije (SZO) dala je danas odobrenje vakcini Fajzer/Bionteh za hitnu upotrebu. Ovo je prva vakcina protiv koronavirusa koja je dobila odobrenje SZO za hitnu upotrebu, čime su otvorena vrata zemljama da ubrzaju sopstvene regulatorne postupke odobravanja uvoza i primjene vakcine.

Odobrenje omogućava i UNICEF-u i Panameričkoj zdravstvenoj organizaciji da nabave vakcinu za distribuciju onim zemljama kojima je to potrebno, navodi se u saopštenju SZO.

Jednaki globalni pristup vakcinama presudan je za borbu protiv pandemije, naglasila je pomoćnica generalnog direktora SZO dr Marianđela Simao.

“Ovo je vrlo pozitivan korak ka osiguravanju globalnog pristupa vakcinama protiv kovida-19. Ali, želim da naglasim potrebu za još većim globalnim naporima da se postigne dovoljno zaliha vakcina kako bi se zadovoljile prioritetne potrebe ljudi u cijelom svijetu”, rekla je dr Simao.

“SZO i naši partneri rade danju i noćnu na procjeni drugih vakcina koje su dostigle standarde bezbjednosti i efikasnosti. Želimo da ohrabrimo još više onih koji razvijaju vakcine da se jave na pregled i procjenu”, rekla je Simao i navela da je od vitalne važnosti da se obezbijedi dovoljna količina vakcine za sve zemlje i tako omogući zaustavljanje pandemije.

 

 

Ostavite komentar: