SZO: Koronavirus nećemo pobijediti do kraja godine

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) ocijenila je u ponedjeljak nerealnim mišljenje da će se čovječanstvo osloboditi covida-19 do kraja godine.

Michael Ryan, direktor SZO za izvanredne operacije, ocijenio je da će se do kraja godine ipak smanjiti broj hospitalizacija i umrlih.

Ali pandemija i dalje hara i ovog nedjelje, nakon sedam uzastopnih nedjelja pada, ponovo raste broj zaraženih.

“Bilo bi prerano i, mislim, nerealno tvrditi da ćemo virus pobijediti do kraja godine”, rekao je Ryan novinarima. “No budemo li pametni, možemo smanjiti broj hospitalizacija, umrlih i tragedija koje prate pandemiju.”

Po njegovim riječima, SZO se usredotočio na zadaću da zadrži prenos virusa na niskoj nivou, pomogne u prevenciji pojave novih sojeva i smanji broj zaraženih.

Direktor SZO Tedros Adhanom Ghebreyesus želi da vakcinaciju medicinskog osoblja u svim zemljama svijeta počne u prvih sto dana 2021., što znači da za to ostaje još 40 dana.

Usto je izrazio zadovoljstvo zbog toga što su stanovnici Gane i Obale Slonovače u ponedjeljak počeli primati prve doze vakcina zahvaljujući međunarodnom programu Covax.

“Ulijeva nadu kada vidimo da se počinje vakcinisati zdravstveno osoblje u zemljama s niskim prihodima, ali nas žalosti što se to događa gotovo tri mjeseca nakon nekih najbogatijih zemalja”, rekao je.

“Žalosno je i to da neke zemlje vakcinišu mlađe zdrave osobe koje su manje rizične, dok zdravstveni radnici i stariji u drugim državama nisu vakcinisani”, dodao je Tedros, prenosi “Index.hr“.

 

 

Ostavite komentar: