Svečano u Berlinu: Čarls Treći dočekan uz vojne počasti kod Brandenburške kapije

Britanski kralj Čarls Treći i kraljica supruga Kamila dočekani su ua vojne počasti kod Brandenburške kapije po dolasku u Berlin, javili su njemački mediji.

Kralj i njegova supruga su doputovali u Berlin, u trodnevnu posjetu NJemačkoj.

Čarls Treći je postao prvi šef strane države od Drugog svjetskog rata koji je dočekan uz vojne počasti kod Brandenburške kapije. Tradicionalno, takvi događaji održavaju se u palati Belvju /Bellevue Palace/, zvaničnoj rezidenciji njemačkog predsjednika.

Po dolasku na kapiju, kraljevski par su dočekali njemački predsjednik Frank-Valter Štajnmajer i prva dama Elke Budenbender, javila je njemačka televizija “Feniks”. Prvo su intonirane himne dvije zemlje u izvođenju vojnog orkestra Bundesvera.

Snajperisti su navodno bili stacionirani na zgradama u blizini Brandenburške kapije kako bi se osigurala bezbjednost kraljeve posjete.

Kraljevski par je, zajedno sa njemačkim predsjednikom i njegovom suprugom, potom otišao u palatu Belvju, gdje će šefovi država razgovarati o energetskoj situaciji i održivom razvoju. Kasnije tokom dana, u palati će biti održan državni banket.

Kralj Čarls Treći sutra će održati govor u Bundestagu i on će biti prvi britanski monarh koji će se obratiti njemačkom parlamentu. Televizija NTV javila je da će dio kraljevog obraćanja biti na njemačkom.

Činjenica da je Čarls Treći odabrao Francusku i NJemačku za svoju prvu državnu posjetu, čak i prije krunisanja u maju, predstavlja važan “evropski gest”, rekao je njemački predsjednik Štajnmajer.

“Danas, tačno šest godina nakon što je Britanija započela izlazak iz EU, otvaramo novo poglavlje u našim odnosima”, rekao je Štajnmajer, prenio je Rojters.

Tokom trodnevne posjete Berlinu, Brandenburgu na istoku i sjevernom lučkom gradu Hamburgu, Čarls Treći prisustvovaće angažmanima koji odražavaju pitanja sa kojima se obje zemlje suočavaju, kao što su održivost i ukrajinska kriza, a takođe će biti govora o prošlosti, saopšteno je ranije iz Bakingemske palate.

Prva državna posjeta Čarlsa Trećeg od kada je postao britanski monarh bila je zakazana za 26-29. mart Francuskoj, ali je odgođena usljed talasa protesta u toj zemlji zbog penzione reforme.

Ostavite komentar: